Jsme televize vašeho kraje

Zastupitelé Plzně schválili dotaci 1,2 milionu na technické vzdělávání školáků

Plzeň, publikováno 13.03.2018, autor: Richard Beneš

Jednání plzeňského městského zastupitelstva - ilustrační foto | Autor: TV ZAK

Na podporu aktivit k technickému vzdělávání rozdělí letos město Plzeň 1,2 milionu korun plzeňským základním, středním školám i dalším organizacím. Celkem se jedná o 37 žadatelů. Dotaci ve výši 772 tisíc korun z rozpočtu města Plzně pro základní školy schválili radní na svém zasedání už 22. února, přidělení příspěvku dalším subjektům schválili zastupitelé na svém jednání před týdnem.

„Cílem tohoto dotačního programu je zvýšení zájmu žáků a studentů o studium na středních a vysokých školách s technickým zaměřením a příprava odpovídajícího množství kvalifikovaných pracovníků technických oborů,“ uvedla náměstkyně primátora pro oblast školství a sociálních věcí Eva Herinková (ČSSD). Tento dotační program vyhlásilo město Plzeň v roce 2004.

 „Město rozdělí 23 základním školám a jedné mateřské škole, které jsou jeho příspěvkovými organizacemi, z rozpočtu Odboru školství, mládeže a tělovýchovy Magistrátu města Plzně 775 tisíc korun, 425 tisíc korun pak dalším středním školám a organizacím,“ řekla vedoucí odboru Dagmar Škubalová.

 A na co školy peníze využijí? Příspěvek získá mimo jiné Bolevecká základní škola na materiální vybavení technických kroužků a učeben praktických činností a na mzdové náklady pedagogů technických kroužků, konkrétně se jedná o 52 tisíc korun. Dalších 47 tisíc korun využije 20. základní škola na nákup stavebnice Merkur, pomůcky, nebo ruční a strojní vybavení pro školní dílnu. Téměř 50 tisíc korun pak využije 28. základní škola na nákup zařízení školních dílen, programovatelné stavebnice, vstupné a dopravu při exkurzích. V podobném duchu využijí dotaci i ostatní školy.

Fotogalerie

Jednání plzeňského městského zastupitelstva - ilustrační foto | Autor: TV ZAK