Jsme televize vašeho kraje

Fenka se při venčení v lese na severním Plzeňsku chytila do nastražených želez

Plzeň, publikováno 13.03.2018, autor: Richard Beneš

Železa jsou strašlivou pastí | Autor: TV ZAK

Procházka se psy v Mladoticích na severním Plzeňsku málem skončila tragédií pro tříletou fenku, která se přední packou chytila do nastražených želez. Štěstím pro psa i pro jeho majitelku bylo, že velká železa zvířeti s tenkou nožičkou neublížila. Fenku se podařilo ze zakázané pasti vyprostit bez zranění. Hned vedle želez byla ještě další nastražená past, tentokrát se jednalo o jestřábí koš s živou návnadou. Případem se bude zabývat policie i myslivecké sdružení.

„Viděla jsem nejdříve, jak se na zemi třepotá holub v kleci, v okamžiku, když jsem k němu přišla, tak se můj pes chytil do želez, které byly hned vedle. Asi minutu mi trvalo, než jsem Sáru dokázala z těch želez psa vyprostit, strašně kňučela a kousala kolem sebe, nevěděla, co se děje. Pak jsem vytáhla z klece i toho ptáka, ten hned ulétl,“ řekla mladá žena, která si nepřála uvést své jméno. Těžkou klec pak ukryla v lese do roští, železa vzala s sebou a nechala je ve vesnici v hospodě.

Žena teď chce podat trestní oznámení na policii a doufá, že se podaří vypátrat pachatele, který v lese pasti nastavil. „Je to jasné týrání zvířat a nechci ani pomyslet na to, kdyby se do želez chytilo třeba dítě,“ dodala majitelka psa.

Že se jedná o zakázaný způsob lovu potvrdil i Karel Bobál, ze Záchranné stanice Studánka. „Pokud se do železchytí zvíře za packu za tělo nebo za hlavu a hned ho to neusmrtí, tak strašně trpí Ten, kdo tam pasti nastražil, ať už se jedná o pytláka nebo myslivce, dopouští se týrání zvířat. Lidé , kteří tyto nástrahy najdou, by měli okamžitě kontaktovat policisty nebo zvířecí záchranáře. Když je v pasti chycené zvíře, důležité je vše nafotit a zdokumentovat,“ řekl Bobál.

Fotogalerie

Železa jsou strašlivou pastí | Autor: TV ZAK
Železa jsou strašlivou pastí | Autor: TV ZAK
Používání želez i jestřábího koše je u nás zakázané | Autor: TV ZAK