Jsme televize vašeho kraje

Traktorista z Domažlicka se stal Gentlemanem silnic, vytáhl mladou ženu z hořícího havarovaného auta

Plzeň, publikováno 13.03.2018, autor: Richard Beneš

Z tohoto vraku dokázal Lukáš Bouda zachránit mladou řidičku | Autor: HZSPK

V pořadí už 139. Gentlemanem silnic se stal Lukáš Bouda, titul získal za pohotový zásah u vážné dopravní nehody, která se stala v červenci loňského roku. Po nehodě zůstala devatenáctiletá řidička uvězněná v hořícím automobilu. Lukáš Bouda u nehody zastavil jako první, řidičce odřízl bezpečnostní pás a doslova na poslední chvíli ji vytáhl ven. Mladé ženě tím zachránil život. O případu jsme loni podrobně informovali.

Nehoda se stala 10. července v odpoledních hodinách na silnici mezi obcemi Draženov a Klenčí pod Čerchovem. Mladá řidička tehdy s vozem Citroen Saxo vyjela mimo vozovku, auto skončilo asi ve dva metry hlubokém příkopu, kde narazilo čelně do stromu a převrátilo se na bok. Po nárazu začalo hořet.

V ten moment stejnou cestou projížděl s traktorem i Lukáš Bouda: „Viděl jsem v příkopě auto na střeše, které začínalo hořet, uvnitř byla žena. Ihned jsem zastavil a běžel tam. Bezpečnostní pás u řidičky nešel odepnout, tak jsem se vrátil do traktoru pro nůž,“ vzpomíná na dramatickou chvíli oceněný Gentleman silnic.

Přední část vozu byla už v plamenech. Lukáši Boudovi se naštěstí podařilo pás přeříznout: „Ptal jsem se jí, jestli v autě není ještě někdo, pro jistotu jsem to zkontroloval. Další řidič mi pomohl řidičku vytáhnout bočním okénkem ven. Položili jsme ji na louku. Komunikovala, měla zranění na hlavě a na rameni,” popisoval událost Bouda. Automobil vzápětí celý vzplál.

„Cestou k nehodě kolem mě projelo pět nebo šest aut a nikdo přede mnou na místě nezastavil. To mi přišlo divné. Já jsem v tu chvíli nepřemýšlel o ničem jiném, než jak té ženě pomoci. Až později v traktoru jsem si říkal, co se všechno mohlo stát,“ vypráví hrdina Lukáš Bouda, který působí i jako dobrovolný hasič. Zraněná řidička si z nehody odnesla těžká zranění, zachránce dostal ale poděkování a příslib osobního setkání.

Za obětavé jednání a záchranu života si Lukáš Bouda zasloužil 139. titul Gentleman silnic udělovaný Českou pojišťovnou a Policií ČR už od roku 2004.

Fotogalerie

Z tohoto vraku dokázal Lukáš Bouda zachránit mladou řidičku | Autor: HZSPK
Z tohoto vraku dokázal Lukáš Bouda zachránit mladou řidičku | Autor: HZSPK
Lukáš Bouda se stal letošním gentlemanem silnic | Autor: Česká pojišťovna