Jsme televize vašeho kraje

Plzeňský soud uložil podmíněný trest za sražení a usmrcení dvou dětí na přechodu pro chodce

Plzeň, publikováno 14.03.2018, autor: Richard Beneš

Takto vypadalo místo činu krátce po tragédii | Autor: Pavlína Polatová

S podmíněným trestem odešel ve středu od plzeňského okresního soudu čtyřiadvacetiletý řidič osobního automobilu, který loni v červnu srazil dvě vietnamské děti na přechodu pro chodce poblíž fotbalového stadionu ve Štruncových sadech. Oba bratři ve věku sedm a 12 let zemřeli po převozu do nemocnice na následky velmi těžkých zranění. Soud uložil Patriku Hulcovi podmíněný trest na tři roky se zkušební lhůtou čtyř let, čtyři roky pak nesmí usednou za volant automobilu. Pozůstalým po obětech má řidič zaplatit čtyři miliony korun.

Tragická nehoda se stala 17. června po dvacáté hodině na křižovatce naproti parkovacímu domu Rychtářka. Oba chlapci mířili k fotbalovému stadionu ve Štruncových sadech. V okamžiku, kdy přecházeli přes přechod, svítilo na semaforu žluté světlo. Podle obžaloby motorista dostatečně nesledoval provoz. Obžalovaný se u soudu bránil tím, že děti na přechodu vůbec neviděl, protože ho oslnilo slunce. Podle spisu vůbec nebrzdil. Bezprostředně po nehodě se řidič zhroutil.  

Soud přihlédl k tomu, že řidič nebyl pod vlivem alkoholu, ani dalších návykových látek, nejel příliš rychle a skutečně ho oslnilo slunce. Další polehčující okolností byla skutečnost, že řidič projevil skutečnou lítost nad tragédií, okamžitě po nehodě kontaktoval rodinu a dokonce se zúčastnil i pohřbu dětí. Rozsudek není zatím pravomocný.

Fotogalerie

Takto vypadalo místo činu krátce po tragédii | Autor: HZSPK
Takto vypadalo místo činu krátce po tragédii | Autor: Pavlína Polatová