Jsme televize vašeho kraje

Karlovarské muzeum představí unikátní fotografie Karla Čapka, chybět nebude ani legendární Dášenka

Plzeň, publikováno 15.03.2018, autor: Richard Beneš

Slavnou Dášenku zná úplně každý | Autor: Karel Čapek

Unikátní fotografie Karla Čapka představí Muzeum Karlovy Vary na výstavě s názvem „Karel Čapek fotograf,“ která zahajuje 21. března ve své hlavní budově. Výstava představuje spisovatele, novináře a intelektuála Karla Čapka také jako autora, který vytvořil na svou dobu unikátní fotografické dílo, i když aktivně fotografoval jen dva roky. Fotografování pro něho bylo jen jednou z mnoha aktivit, kterou chtěl poznat a popsat. Snímky třídil do tematických celků s názvy Portréty, T. G. M., Osobní, Zátiší, Zvířata, Květiny, Zahrada, Slovensko, Cesty, Typy, Architektura, Krajiny.

Karel Čapek například svým foto příběhem o štěněti Dášence vytvořil na svou dobu unikátní fotografické dílo. Pozoruhodné jsou ovšem i Čapkovy portréty osobností, v nichž specifickou roli mají portréty prvního československého prezidenta. Největší emotivní náboj mají Čapkovy snímky zátiší a motivy z přírody. Silným dokumentaristickým talentem a nadčasovostí zaujmou také snímky z cest autora do Holandska, Norska a na Slovensko.

„K většině dochovaných snímků použil Karel Čapek dvouokou zrcadlovku Rolleiflex na svitkový film formátu 6 x 6 cm. Pracoval ale také s přístrojem na formát 11,5 x 8,8 cm. Výstava fotografií v karlovarském muzeu pořádaná ve spolupráci s Národním technickým muzeem v Praze potrvá až do 10. června,“ informoval Lev Havlíček z Muzea Karlovy Vary.

Fotogalerie

Slavnou Dášenku zná úplně každý | Autor: Karel Čapek
Karel Čapek fotografoval často T.G. Masaryka i další známé osobnosti tehdejší doby | Autor: Karel Čapek
Takto fotografoval Karel Čapek na svých cestách | Autor: Karel Čapek
Karel Čapek si vyzkoušel i fotografování zátiší | Autor: Karel Čapek