Jsme televize vašeho kraje

Kraje chtějí od vlády garanci, že ročně dostanou čtyři miliardy na opravy silnic II. a III. tříd

Plzeň, publikováno 16.03.2018, autor: Richard Beneš

Kraje požadují od vlády garanci financování oprav silnic II. a III. třídy | Autor: Richard Beneš

Hejtmani žádají příslib, že obdrží od státu peníze na opravy silnic II. a III. tříd. S vládou chtějí proto uzavřít memorandum, ve kterém budou požadovat garanci víceletého financování obnovy krajských silnic nižších tříd objemu čtyř miliard korun ročně. Uvedla to na setkání hejtmanů předsedkyně Rady Asociace krajů ČR Jana Vildumetzová (ANO).

„Krajům k dnešnímu dni stále chybí prostředky na opravu silnic nižších tříd. Dnes je 16. března a kraje stále neobdržely prostředky na opravy místních komunikací. Proto jsme se společně se všemi hejtmany dohodli, že předložíme Vládě ČR memorandum, ve kterém budeme požadovat garanci víceletého financování obnovy silnic II. a III. tříd,“ řekla hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová a dodává: „Rada Asociace krajů rovněž potvrdila své stanovisko, že odmítá rozšíření mýtného systému na dalších 900 kilometrů silnic I. tříd. A to především z důvodu, že se obáváme přesunu kamionové dopravy na silnice II. a III. tříd, které máme ve správě, a ty budou pod náporem kamionů devastovány.“

Vedle místních komunikací zůstává prioritou všech českých i moravských krajů obnova kolejových vozidel. „Opět apelujeme na ministerstvo dopravy, abychom obdrželi přislíbených 17,85 miliardy korun na obnovu kolejových vozidel a zdůrazňujeme, že jakákoliv nižší částka je pro nás nepřijatelná. Kraje udělaly maximum, naplnily podmínky čerpání dotací, souhlasily s tím, že zašlou co nejvíce žádostí o dotace, aby prokázaly jasnou poptávku po tomto druhu investic. A v tuto chvíli jsou připraveny a čekají pouze na pokyn ministerstva dopravy,“ zdůraznila předsedkyně Rady Asociace krajů a hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová.

Hejtmani rovněž oceňují vstřícné jednání vlády, která na základě požadavku hejtmanů pravidelně navštěvuje regiony a jedná o aktuálních otázkách krajů. „Velice vítáme, že členové vlády navštěvují kraje a plní tak náš požadavek, který jsme přednesli na jednání 4. ledna. Díky tomu můžeme s vládou diskutovat problémy jednotlivých měst, obcí a občanů v našich regionech. Zatím je předběžně projednáno, že během prvního pololetí navštíví vláda všechny regiony,“ dodává Jana Vildumetzová.

Fotogalerie

Kraje požadují od vlády garanci financování oprav silnic II. a III. třídy | Autor: Richard Beneš