Jsme televize vašeho kraje

Po smutné anabázi už je Pišta opět v plzeňském útulku a čeká na hodného páníčka

Plzeň, publikováno 19.03.2018, autor: Richard Beneš

Pišta se vrací zpět do Plzně | Autor: Krimi Plzeň

Šťastný konec by snad mohl mít až doposud smutný příběh jezevčíka Pišty, který prošel plzeňským útulkem pro opuštěné psy. A tam se teď po několika týdnech pobytu u velmi problematického „páníčka“ opět vrátil. Snad se objeví nový a svědomitější chovatel a tento hodný pejsek se dočká slušného zacházení, které si opravdu zaslouží.

Poprvé se Pišta dostal do útulku už loni v lednu pořádně vyhublý a vyhladovělý díky oznámení jedné ženy, které nebyl jeho osud lhostejný. Téměř rok pak čekal Pišta na nového pána. Začátkem ledna do útulku přišel třiadvcetiletý mladík a s Pištou si hned padli do oka. „Mysleli jsme si, že Pišta jde konečně do dobrých rukou a bude o něj s láskou postaráno,“ řekl vedoucí útulku Petr Kokoška. Přesně za měsíc však přišlo oznámení, že nový majitel se psem přebývá v mrazivém počasí v autě a toto tvrzení se ukázalo jako pravdivé. Vedoucí útulku skutečně našel mladého muže s osvojeným psem bydlet v autě.

Mladý muž k celé věci uvedl, že je ve složité životní situaci, že si shání zaměstnání i ubytování a přislíbil, že Pištu odveze k bratrovi do Tanvaldu, kde o něj postarají do doby, než toho bude schopen on sám. Šest dní poté ovšem přišla do útulku zpráva, že mladý muž svůj slib nesplnil a s Pištou dál přebývá v autě, kde si navíc pouští pořádně nahlas muziku. „Strážníci městské policie na místě zjistili, že pes potřebuje veterinární péči, neboť měl zánět v uších, avšak majitel psa jej nebyl schopen z finančních důvodů zajistit. Pišta proto putoval zpět do útulku, kde se jej ujali ošetřovatelé,“ uvedla k případu mluvčí městské policie Jana Pužmanová.

O tři dny později přišel osvojitel do útulku s tím, že o psa velmi stojí a doložil potvrzením, že si našel práci i ubytování. Jelikož vše nasvědčovalo tomu, že skutečně šlo nejspíše o krátkou složitou životní situaci, kterou mladý muž dokázal rychle vyřešit, vydali mu opět pracovníci útulku Pištu v dobré víře. O měsíc později se však pracovníci útulku dozvěděli že Pišta se objevil na jednom inzertním serveru, kde ho majitel nabízel zájemcům za 2000 korun s odůvodněním, že není schopen se o pejska postarat.

„Nevěřil jsem svým uším a okamžitě jsem začal vytáčet telefonní číslo majitele Pišty s výzvou, aby psa vrátil zpět do plzeňského útulku. Mladý muž přislíbil, že Pištu přiveze během tří hodin. Avšak ani tento slib nesplnil. Následným pátráním jsme zjistili, že Pišta je umístěn v útulku Azyl pes ve Frýdlantu, kam jej přivezla Městská policie Tanvald. Tu kontaktovala blízká příbuzná osvojitele psa s tím, že ten jej nechal v bytě, dva dny se již neobjevil a oni se o něj nemohou starat,“ líčil pokračování anabáze šéf útulku Petr Kokoška.

Pištu se nakonec podařilo z útulku ve Frýdlantu převézt zpět do Plzně, do jeho důvěrně známého prostředí, kde už na něj zaměstnanci útulku čekali s otevřenou náručí. Ti teď doufají, že se jim pro Pištu podaří najít toho správného páníčka.

Fotogalerie

Pišta se vrací zpět do Plzně | Autor: Krimi Plzeň
Pišta se vrací zpět do Plzně | Autor: Krimi Plzeň
Pišta se vrací zpět do Plzně | Autor: Krimi Plzeň
V tomto autě Pišta živořil se svým osvojitelem | Autor: Krimi Plzeň
V tomto autě Pišta živořil se svým osvojitelem | Autor: Krimi Plzeň