Jsme televize vašeho kraje

Hejtmanství hledá nového šéfa krajské správy a údržby silnic, ten dosavadní na svůj post rezignoval

Plzeň, publikováno 19.03.2018, autor: Richard Beneš

Krajský úřad Plzeňského kraje - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš

Výběrové řízení na post generálního ředitele Správy a údržby silnic Plzeňského kraje (SÚS) vyhlásí v nejbližší době Plzeňský kraj. Z vlastního rozhodnutí totiž před nedávnem rezignoval na svoji funkci současný šéf správy Pavel Panuška. I nadále ovšem zůstává zaměstnancem organizace a kraj mu v ní nabídne nové uplatnění. Hejtman Josef Bernard (ČSSD) v pondělí po jednání rady Plzeňského kraje informoval média, že výběr nového ředitele může trvat jeden až tři měsíce.

„Pana Panušku jsem dvakrát přemlouval, aby zůstal ve funkci, ale odmítl. Rada dnes tedy definitivně vzala na vědomí jeho rezignaci k 7. březnu,“ informoval hejtman s tím, že pověřeným šéfem ŠÚS bude až do nástupu nového generálního ředitele Josef Velíšek, který dosud koordinoval západní část regionu.

Krajskou organizací SÚS začaly zmítat vnitřní problémy Vnitřní problémy loni v létě, tehdy Panuška odvolal z funkce technického ředitele Martina Víta. Náměstek hejtmana pro dopravu Pavel Čížek (STAN) ale Víta podpořil, ten pak zůstal ve funkci. Generální ředitel požadoval od vedení kraje, aby nezasahovalo do personálních věcí SÚS. Panušku, který nastoupil do funkce v polovině roku 2014 z pozice výrobního náměstka SÚS, podpořilo peticí asi 300 pracovníků. Následné kontroly finančního úřadu a Nejvyššího kontrolního úřadu nenašly v SÚS žádná pochybení. Situaci se zabývá kontrolní výbor kraje, který provedl další audit, o jehož závěrech se bude diskutovat na dubnovém jednání krajského zastupitelstva.

„Musíme teď situaci v naší největší příspěvkové organizaci zklidnit. Kvůli tomu jsme dočasně pověřili řízením jednoho z manažerů SÚS. Nemyslím si, že se tam děje něco mimořádného,“ řekl hejtman s tím, že SÚS, paradoxně v době odchodu generálního ředitele, plní velmi dobře své úkoly. „NKÚ jmenoval náš kraj jako jeden z krajů, který velmi efektivně zúročuje dotační peníze ze Státního fondu dopravní infrastruktury. V rámci celonárodního porovnání opravil z těchto peněz nejvíce silnic,“ dodal Bernard. SÚS s 550 zaměstnanci spravuje 4616 kilometrů krajských silnic druhé a třetí třídy. Hospodaří se stabilním rozpočtem kolem 550 milionů korun.

Fotogalerie

Krajský úřad Plzeňského kraje - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš