Jsme televize vašeho kraje

Vláda pošle krajům požadované čtyři miliardy korun na opravy silnic II. a III. třídy

Plzeň, publikováno 21.03.2018, autor: Richard Beneš

Vláda pošle krajům požadované čtyři miliardy korun na opravy silnic II. a III. třídy | Autor: Richard Beneš

Vláda pošle krajům požadované čtyři miliardy korun na opravy silnic II. a III. třídy. Oznámil to premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) s tím, že vláda našla v letošním rozpočtu v jednotlivých kapitolách úspory 8,4 miliardy korun. Zbývající peníze z této sumy chce Babiš využít například na slibované slevy jízdného pro studenty a důchodce. Hejtmani před týdnem žádali od vlády příslib, že obdrží od státu peníze na opravy silnic nižších tříd. S vládou chtějí proto uzavřít memorandum, ve kterém budou požadovat garanci víceletého financování obnovy krajských silnic nižších tříd objemu čtyř miliard korun ročně.

„Mám velkou radost, že vláda plní příslib, který dala krajům ohledně financí na opravy silnic II. a III. tříd a také mostů. Regiony dostanou požadované finanční prostředky ze Státního fondu dopravní infrastruktury v plné výši, tedy v částce čtyři miliardy korun. Můžeme tak mnohem lépe plánovat opravy silnic a mostů, které to nutně potřebují. Navíc tato suma zahrnuje i náklady spojené s navýšením mezd řidičů v regionální autobusové dopravě. Je to skvělá zpráva pro starosty měst a obcí a pro všechny občany našich krajů, protože stav především silnic nižších tříd je velmi trápí,“ řekla předsedkyně Rady Asociace krajů ČR, hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová (ANO).

Státní fond dopravní infrastruktury (SFDI) v letech 2015 až 2017 poslal regionům na opravy silnic nižších tříd téměř 11 miliard korun. Loni v září oznámil, že ukončí program poskytování mimořádných dotací krajům na opravy silnic druhých a třetích tříd. Kraje s tím tehdy vyjádřily nesouhlas. Vláda chce slevu 75 procent na jízdné pro studenty do 26 let a důchodce nad 65 let ve vlacích i autobusech zavést od letošního června. Státní pokladnu to má stát 5,8 miliardy korun.

Fotogalerie

Vláda pošle krajům požadované čtyři miliardy korun na opravy silnic II. a III. třídy | Autor: Richard Beneš