Jsme televize vašeho kraje

V kauze referenda o osudu OC Corso rozhodne soud, aktivisté už podali žalobu

Plzeň, publikováno 08.10.2012, autor: Richard Beneš

Martin Marek s návrhem referenda neuspěl na jednání zastupitelstva, nyní se proto aktivisté obrátili na soud | Autor: Richard Beneš

Žalobu ke krajskému soudu podali v pondělí zástupci přípravného výboru referenda o stavbě obchodního centra Corso na Americké třídě v Plzni. Žaloba je reakcí na rozhodnutí plzeňských zastupitelů, kteří v září odmítli vyhlásit referendum o osudu stavby obchodního centra. A to i přesto, že petici pro konán í referenda podepsalo téměř 20 tisíc Plzeňanů. Nyní hledají aktivisté spravedlnost u soudu, který by měl rozhodnout, zda se referendum bude konat, či nikoliv. Soud má rozhodnout do 30 dnů.

„Hlavním argumentem žaloby je, že zastupitelé o našem návrhu vůbec nerozhodli. Ze zákona musí buď rozhodnout o vyhlášení, nebo o nevyhlášení. Oni neudělali ani jedno, referendum mohou nevyhlásit jedině tehdy, když jsou otázky nehlasovatelné,“ informoval Martin Marek, mluvčí přípravného výboru referenda. Aktivisté i jejich právníci jsou přesvědčeni, že byl porušen zákon o místním referendu a výsledek jednání zastupitelů nepřinesl žádné platné usnesení.

Žaloba, kterou aktivisté u soudu podali má 17 stran a necelých 40 stran příloh, které shrnují přípravu referenda. V případě, že aktivisté neuspějí ani soudu, mohou si ještě podat kasační stížnost. Stížnost k nejvyššímu správnímu soudu ale nemá odkladný účinek ani termín projednání. Aktivisté nyní ve své žalobě navrhli soudu, aby se referendum konalo v termínu prezidentských voleb 11. a 12. ledna 2013. Aby bylo referendum platné, musí přijít k volbám 35 procent voličů z Plzně.

"Jsme přesvědčeni, že zastupitelé odmítli vzít na sebe politickou zodpovědnost a rozhodnout o vyhlášení referenda. Přestože zastupitelé věděli, že náš návrh je oprávněný, rozhodli se zachovat pasivně a vyhlášení referenda ponechat na rozhodnutí soudu,“ uvedl člen petičního výboru Petr Vaněk. Přípravou žaloby pověřili aktivisté brněnskou advokátní kancelář Šikola a partneři ve snaze zajistit co nejkvalitnější a právně nezpochybnitelnou verzi. Zaplatí za ni 21 tisíc korun.

Soud se bude při svém rozhodování také zabývat tím, zda jsou obě otázky uvedené v referendu hlasovatelné. Naopak nebude při svém rozhodování zvažovat hypotetické ekonomické dopady referenda na městský rozpočet, které mohou podle odhadů dosáhnout pěti miliard korun. Hrozící vysoká sankce byla pro řadu zastupitelů důvodem, proč odmítli hlasovat pro referendum. V první otázce referenda se měli lidé vyjádřit, zda souhlasí s tím, aby město Plzeň podniklo veškeré kroky, aby zabránilo výstavbě obřího obchodního centra. Ve druhé otázce se měla veřejnost vyjádřit, zda souhlasí s tím, aby zastupitelstvo schválilo změnu územního plánu v místě bývalého DK Inwest na park. Podle právníků magistrátu i Ministerstva vnitra je druhá otázka nehlasovatelná.

V místě bývalého DK Inwest hodlá developerská společnost Amádeus Real vybudovat velké nákupní centrum OC Corso za 2,5 miliardy korun. „Společnost Amádeus Plzeň chce stavět obchodní centrum, nechce se soudit a nemá zájem o vyplácení náhrady nějaké škody,“ uvedl zástupce investora Jan Petřík.

Fotogalerie

Martin Marek s návrhem referenda neuspěl na jednání zastupitelstva, nyní se proto aktivisté obrátili na soud | Autor: Richard Beneš