Jsme televize vašeho kraje

Letečtí záchranáři testovali přistání na nové ploše v Karlových Varech

Karlovy Vary, publikováno 23.03.2018, autor: Richard Beneš

Letečtí záchranáři testují přistání na nové ploše v Karlových Varech | Autor: HZSKK

Armádní letečtí záchranáři z Plzně si v Karlových Varech otestovali nový alternativní prostor pro přistání vrtulníku na území města. Vrtulník běžně přistává na heliportu v karlovarské nemocnici, ale záchranáři potřebují mít ve městě ještě další plochu sloužící k překládce akutních pacientů do vrtulníku. Jedná se například o osoby zraněné při dopravních nehodách, kdy se pacient neveze do krajské nemocnice, ale rovnou na vyšší pracoviště. Nově budou letečtí záchranáři využívat pro tyto účely zatravněnou plochu v areálu, kde sídlí krajské instituce, ta se nachází mezi budovami ředitelství policie a hasičů.

„Pro tyto účely se už v minulosti vytipovala plocha u benzínové stanice u průtahu města mezi Chebským a Ostrovským mostem. Tento prostor vždy zajišťují hasiči, kteří musí mimo jiné během přistání a odletu letecké záchranky zastavit provoz na průtahu. V sezoně je třeba rovněž zastavit provoz na cyklostezce a hlídat provoz na řece. Ani přístupnost tohoto místa pro záchranné služky není ideální. Z těchto důvodů se po dohodě se záchrannou službou a leteckou záchrannou službou vybral nový prostor,“ uvedl mluvčí hasičů Martin Kasal.

Nové místo podle záchranářů splňuje všechny požadavky ohledně dostupnosti i bezpečnosti. Letecká záchranná služba na místě provedla několik cvičných přistání. „Tato zkouška byla posledním krokem pro oficiální stanovení vybraného místa jako přistávací plochou pro záchranáře. Podobné místo mají například v Sokolově v areálu Bohemie, v Chebu pak přímo na stanici hasičů,“ dodal mluvčí Kasal.

Fotogalerie

Letečtí záchranáři testují přistání na nové ploše v Karlových Varech | Autor: HZSKK
Letečtí záchranáři testují přistání na nové ploše v Karlových Varech | Autor: HZSKK