Jsme televize vašeho kraje

Plzeňský pivovar vypravil do Vatikánu dodávku s velikonočním pivem pro papeže

Plzeň, publikováno 24.03.2018, autor: Richard Beneš

Papež obdrží dva dárky, vedle tradičního piva ještě netradiční velikonoční měděné vejce | Autor: PP

Z plzeňského pivovaru se v pátek vypravila na třídenní cestu tradiční dodávka s pivem Pilsner Urquell ze speciální velikonoční várky. Jako dar u příležitosti velikonočních oslav se dostane až k papeži. Pivo uvařili plzeňští sládci před pěti týdny, surovinám a várce požehnal emeritní plzeňský biskup František Radkovský. Dřevěný soudek a symbolických 2018 lahví plzeňského ležáku dostane papež společně se speciálním darem, kterým je letos měděné velikonoční vejce.

Autorem daru pro papeže je slovenský umělecký kovář Jozef Tomčala. Kov, ze kterého je vejce vyrobeno, má pro plzeňský pivovar i vaření plzeňského ležáku velký význam. „Pilsner Urquell se od počátku až do současnosti vaří výhradně v měděných nádobách s přímým otopem a měď přispívá k nenapodobitelné chuti a vysoké kvalitě zlatého plzeňského ležáku,“ uvedl starší obchodní sládek Václav Berka.

Gravírování na podstavci měděného vejce připomíná dvě letošní významná výročí – sto let od konce 1. světové války a také od vzniku samostatné Československé republiky. Vejce samotné je pak univerzálním symbolem Velikonoc, vitality a nového začátku. Právě během 1. světové války se díky osobnímu nasazení zaměstnanců pivovaru podařilo uchovat původní unikátní měděnou pánev, ve které Josef Groll v roce 1842 uvařil první várku Pilsner Urquell a která je do dnešního dne srdcem pivovaru.

„Pilsner Urquell je každoročně součástí Velikonoc nejen u nás, ale i v dějišti největších a nejvýznamnějších velikonočních oslav na světě – ve Vatikánu,“ doplňuje Václav Berka. Velikonoční zásilka piva poputuje do Vatikánu tři dny. 27. března předá symbolických 2018 lahví velvyslanec České republiky při Svatém stolci Pavel Vošalík vatikánskému ministru zahraničí. V úterý 3. dubna po skončení velikonočních svátků se pak uskuteční slavnostní večeře za účasti členů diplomatických sborů obou zemí ve Vatikánu. Následující den, ve středu 4. dubna předá technický ředitel Plzeňského prazdroje Diarmaid de Búrca společně s Václavem Berkou dar papeži na generální audienci na svatopetrském náměstí.

Plzeňský pivovar vypravuje velikonoční pivo do Vatikánu už po osmé. Navazuje tak na tradici, jejíž kořeny sahají do přelomu 19. a 20. století, kdy si zlatý plzeňský ležák nechal posílat na doporučení svých lékařů papež Lev XIII.

Fotogalerie

Papež obdrží dva dárky, vedle tradičního piva ještě netradiční velikonoční měděné vejce | Autor: PP
Papež obdrží dva dárky, vedle tradičního piva ještě netradiční velikonoční měděné vejce | Autor: PP
Dodávka se zásilkou pro Vatikán vyráží na třídenní cestu | Autor: PP