Jsme televize vašeho kraje

Plzeň ani letos nezvýší nájemné v městských bytech na Sylvánu

Plzeň, publikováno 25.03.2018, autor: Richard Beneš

Obytná zóna Sylván, Brněnská ulice - ilustrační foto | Autor: Obytná zóna Sylván

Ani v letošním roce nevyužije Plzeň možnost, kterou jí dává nařízení vlády a nebude zvyšovat nájemné v městských bytech na Sylvánu v blocích, kde je nájemné „věcně usměrňované“. Ceny nájemného tak pro obyvatele lokality zůstávají stejné, naposledy se zvýšily v roce 2014. Podle nařízení by mohlo město zvednout nájem od 1. července 2018, a to o míru inflace, která činí 2,5 procenta za rok 2017.

„V předmětných domech bylo vystavěno celkem 286 bytů a 23 bytů zvláštního určení, kde se nájemné stanoví samostatným usnesením. V průběhu roku 2018 se plánuje začátek II. etapy prodeje bytů v blocích I, J a G. Celkový příjem ze zvýšení nájemného v celé lokalitě Sylván byl vyčíslen na 339 tisíc za rok, z toho nejsou odečteny administrativní náklady na zvýšení nájemného. S ohledem na prodej daných bytů není přínos městu na zvýšení nájemného efektivní ve srovnání s potížemi při výpočtu vratek,“ řekl radní pro oblast správy městských nemovitostí David Šlouf (ODS).

Město poprvé využilo možnosti zvýšení nájemného o míru inflace vyjádřenou přírůstkem průměrného indexu spotřebitelských cen poprvé v roce 2006 o 1,9 procenta a v podobném duchu pokračovalo až do roku 2014, kdy činilo zvýšení nájemného o inflaci ve výši 1,4 procenta. „Od roku 2015 jsme nevyužili možnosti zvýšit nájemné o míru inflace,“ dodal radní David Šlouf.

Fotogalerie

Obytná zóna Sylván, Brněnská ulice - ilustrační foto | Autor: Obytná zóna Sylván