Jsme televize vašeho kraje

Stát zařídil seniorům, žákům i studentům slevu z jízdného ve výši 75 procent na vlaky a autobusy

Plzeň, publikováno 27.03.2018, autor: Richard Beneš

Stát zařídil seniorům, žákům i studentům slevu z jízdného ve výši 75 procent na vlaky a autobusy | Autor: ČD

Senioři, žáci a studenti budou mít od půlky června na vlaky a autobusy slevu 75 procent z ceny jízdného. Stát přispěje na cestování seniorům nad 65 let, žákům a studentům od šesti do 26 let. O nových státem nařízených slevách rozhodla vláda s platností od 10. června, kdy se mění jízdní řády. Děti do šestého roku života budou nadále jezdit zdarma, stejně tak zdravotně postiženým zůstává stávající sleva.

„Sleva se bude týkat všech seniorů nad 65 let a to i těch, kteří cestují jen občas a nevyplatilo by se jim kupovat si nějaké roční předplatné. Když pojedete vlakem a sleva se vás bude týkat, tak bude stačit, abyste při nákupu jízdenky ukázali občanku, a slevu dostanete. Slevu poskytneme nejenom pro jízdné na železnici, ale také pro jízdné v autobusech,“ vysvětlil v úterý ministr dopravy DanŤok (ANO). V České republice je 6258 obcí, pouze 1663 obcí má železniční spojení, ale plných 6203 obcí obsluhuje autobusová doprava, většinou dotovanou z veřejných zdrojů. „Chceme být féroví i k těm, kteří nemají šanci cestovat z domova vlakem,“ dodal ministr dopravy.

Ministr si od slev slibuje zlepšení dostupnosti veřejné dopravy pro významnou skupinu obyvatel, která má nižší příjmy, tím pádem i omezenou možnost využívat častěji cestování vlaky a autobusy. Dopravci budou mít možnost některé spoje ze slevy vyloučit. O jaké spoje půjde konkrétně, je však ještě předmětem jednání. Zavedení nových slev pro žáky, studenty a seniory si letos vyžádá kompenzace ztrát dopravcům ve výši zhruba tří miliard korun a od roku 2019 šesti miliard korun. Z toho je zhruba polovina pro železniční osobní dopravu a druhá polovina pro autobusovou dopravu.

Fotogalerie

Stát zařídil seniorům, žákům i studentům slevu z jízdného ve výši 75 procent na vlaky a autobusy | Autor: ČD