Jsme televize vašeho kraje

Rybáři se mohou od 1. dubna těšit na prodloužení povolené doby lovu

Plzeň, publikováno 31.03.2018, autor: Richard Beneš

Rybáři se mohou od 1. dubna těšit na prodloužení povolené doby lovu | Autor: Archiv

Výrazná změna čeká české rybáře už od 1. dubna, kdy vstupuje v platnost nová vyhláška o rybářství, kterou se mění denní doby lovu ryb na mimopstruhových revírech. Od 1. dubna tak nově budou moci rybáři trávit u vody více času. Nově povolená denní doba lovu je od dubna do září od 04.00 – 24.00 hodin, v ostatních měsících od 05.00 -22.00 hodin.

„Jedná se o výrazné zjednodušení a prodloužení povolené doby lovu oproti současné úpravě, která dělila rok na čtyři části. Například od listopadu do února povolovala lov jen od sedmi do 18.00 hodin. Tato úprava se týká pouze mimopstruhových rybářských revírů, které ale využívá více než 94 procent registrovaných členů Českého rybářského svazu (ČRS), kterých je v letošní sezoně téměř 250 tisíc,“ řekl mluvčí rybářského svazu Tomáš Kočica. Celkový počet sportovních rybářů v ČR pak přesahuje 320 tisíc, 71 tisíc rybářů sdružuje Moravský rybářský svaz.

Kromě tohoto prodloužení denní doby lovu je také na mnoha revírech ČRS povolena Ministerstvem zemědělství pro nadcházející sezonu výjimka z denní doby lovu ryb. Příznivci sportovního rybolovu tak mohou v letních měsících lovit ryby nonstop. Tato výjimka se týká převážně velkých řek a údolních nádrží. Z celkových více než 30 tisíc hektarů je tato výjimka platná pro 13 tisíc hektarů, což tvoří přes 40 procent vodní plochy, na kterých Český rybářský svaz hospodaří.

„V uplynulé sezóně 2017 ulovili na revírech ČRS sportovní rybáři 1,6 milionu kusů ryb o celkové váze 2,6 milionu kilogramů, což tvoří přibližně 20 procent konzumace tuzemských sladkovodních ryb v ČR. Objem prodeje produkčních rybářů v ČR je 8,3 milionu kg. Český rybářský svaz ročně vysazuje do sportovních revírů ryby v hodnotě přesahující 200 milionů korun,“ uvedl mluvčí Kočica.

Počet členů ČRS v posledních letech setrvale roste, zájem o tento koníček má také stále více dětí. V roce 2017 evidoval ČRS 25 tisíc členů mladších 15 let, což je nejvyšší počet za posledních deset let. Práce s dětmi a mládeží je jednou ze stěžejních činností ČRS, ročně pořádá přes 100 dětských letních táborů s rybářskou tématikou, většina územních svazů ČRS, konkrétně Západočeský, Východočeský, Severočeský a Praha také poskytuje dětem do 15 let první povolenku k lovu ryb zdarma.

Fotogalerie

Rybáři se mohou od 1. dubna těšit na prodloužení povolené doby lovu | Autor: Archiv