Jsme televize vašeho kraje

Dvojice plzeňských cestovatelů bude devět měsíců na cestě po stopách Zikmunda a Hanzelky

Plzeň, publikováno 01.04.2018, autor: Richard Beneš

U loučení s dvojicí plzeňských cestovatelů nechyběla ani slavná Tatra jejich předchůdců | Autor: Pavlína Polatová

Symbolicky vozem značky Tatra slavné cestovatelské dvojice Zikmunda a Hanzelky se vypravili v jejich stopách na cestu do světa dva mladí plzeňští cestovatelé Lukáš Socha a Tomáš Vaňourek. Z náměstí Republiky vyrazili v neděli na cestu rok předtím, než uplyne 100 let od narození Miroslava Zikmunda. Jejich cestovatelský projekt se jmenuje Zikmund 100 a zavede je do více než 30 zemí dvou kontinentů. Jejich úkolem je na cestě porovnávat to, co se na místech, která svým objektivem kdysi zachytili Zikmund s Hanzelkou, do současné doby za dlouhá desetiletí změnilo.

Samotná cesta dvojice Socha - Vaňourek je naplánována na devět měsíců, vede přes 32 zemí Asie a Evropy a cestovatelé ji pečlivě vybrali s pomoci Národního technického muzea a Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně. „Plánujeme cestu, kterou pánové Zikmund a Hanzelka absolvovali v letech 1959-1964. Čeká nás 75 tisíc kilometrů,“ řekl těsně před odjezdem Lukáš Socha. Zikmund s Hanzelkou tehdy projeli třeba například Sýrii, Pákistán, Indii, Kambodžu nebo Japonsko.

Současná situace zřejmě nedovolí cestovatelům z Plzně navštívit ve stopách jejich předchůdců Sýrii a Irák. Oba se velmi těší například do Japonska, které Zikmund s Hanzelkou navštívili krátce po II. světové válce, kdy byla se zemí srovnána města Hirošima a Nagasaki. „Teď tam na těch místech stojí skleněné mrakodrapy a bude to velký kontrast porovnávat minulost a současnost, fotit budeme pokud možno ze stejné kompozice jako oni,“ plánuje Tomáš Vaňourek.

A jaké dopravní prostředky dvojice z Plzně na své cestě využije? Letecky se dostanou na základní výchozí body, aby se nezdržovali cestováním lodí, odtud pak budou pokračovat třeba na koni, motorce, oslu, vlakem nebo pěšky. Po celou cestu budou pořizovat vedle fotografií i filmové záběry. Vzniknout by měla nejen výstava o cestě, ale také filmový dokument.

Fotogalerie

U loučení s dvojicí plzeňských cestovatelů nechyběla ani slavná Tatra jejich předchůdců | Autor: Pavlína Polatová
U loučení s dvojicí plzeňských cestovatelů nechyběla ani slavná Tatra jejich předchůdců | Autor: Pavlína Polatová
Lukáš Socha s Tomášem Vaňourkem vyrážejí do světa | Autor: Pavlína Polatová