Jsme televize vašeho kraje

AKTUALIZOVÁNO: Drama v Domažlicích, psychicky nemocný muž postřelil dva policisty a pak se zastřelil

Domažlice, publikováno 10.04.2018, autor: Richard Beneš

Záchranáři zasahují na místě střelby | Autor: Pavlína Polatová

Obrovské drama v Domažlicích, kde právě teď zasahují záchranáři a policisté. Na místě se střílelo a podle našich informací tam byl jeden těžce zraněný muž, který i přes poskytnutou péči zemřel a dále dva zranění policisté. Psychiatrický pacient tam v azylovém domu odmítal spolupráci se záchranáři, ale nejdříve nejevil známky agresivity. Po příjezdu policejní hlídky údajně sebral jednomu z policistů jeho zbraň a následně postřelil oba policisty. Potom se muž sám střelil do hlavy. K případu okamžitě odletěl i vrtulník letecké záchranné služby.

„Oba postřelené policisty jsme už převezli k ošetření do Domažlické nemocnice a nejsou v ohrožení života. Třetího postřeleného muže (34) se ještě záchranáři na místě snažili resuacitovat, utrpěl však zranění neslučitelná se životem a zemřel,“ informovala web TV ZAK Andrea Divišová ze záchranné služby.

Prostor před objektem azylového domu v Kozinově ulici, kde se střílelo, ohradila policie páskami. Podle informací ředitele Diecézní charity Plzeň Jiřího Lodra byl pacient klientem domova asi rok a patřil až donedávna mezi ty bezproblémové. Před několika dny ale přestal brát své léky a začal mít psychické problémy.

Klient byl v azylovém domě ubytován od 3. října 2016, protože se ocitl v akutním stavu bez bydlení. Byl léčen na psychiatrii pro schizofrenii. Poslední hospitalizace proběhla loni v květnu a červnu 2017. Poslední měsíc odmítal užívat léky a navštěvovat svou lékařku. Těsně před incidentem přivolali pracovníci domova psycholožku, která doporučila zavolat sanitku. Stalo se tak i vzhledem k tomu, že se klient v ranních hodinách domáhal odejít z prostor uzamčeného domu a pokusil se uprchnout ještě před prvním přivoláním sanitky.

Samotnou událost pak popisal vedoucí AD Domažlice Jiří Svoboda: „Po druhém přivolání sanitky dnes v 9.30 hodin přijel záchranář a řidič, kteří se mnou šli za klientem na pokoj. Snažili jsme se ho přimět k tomu, aby šel dobrovolně na vyšetření k sanitce. Po nějaké době se nechal přesvědčit a skutečně šel. V sanitce se ale následně zablokoval, vystoupil ven a snažil se vrátit do domu. K tomu přijela hlídka Policie ČR, dva mladí policisté, před kterými klient utekl do svého pokoje,“ uvedl Jiří Svoboda.

„Policisté se snažili dostat dovnitř, v jednu chvíli se ale muži podařilo zmocnit se zbraně a několikrát vystřelit. Postřelil oba policisty, o které se okamžitě postaral přítomný záchranář. Po několika vteřinách se pak z pokoje ozval další výstřel. Když jsem opatrně nahlédl dovnitř, uviděl jsem, že se klient střelil do hlavy. Po konzultaci se záchrannou službou jsem zahájil resuscitaci a s pomocí kolegyně jsme v ní pokračovali až do příjezdu Policie ČR, která resuscitaci převzala,“ dodal Svoboda.

Případ na místě vyšetřují i policisté z Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Zajímat je bude především to, jak se muž dostal ke služební zbrani jednoho ze zasahujících policistů.

Fotogalerie

Záchranáři zasahují na místě střelby | Autor: Pavlína Polatová
Takto zachytila zásah policistů, kteří jdou do budovy azylového domu, z okna svého bytu jedna náhodná svědkyně. | Autor: TV ZAK
Policisté zasahují na místě střelby | Autor: Pavlína Polatová
Vozidlo policejní hlídky, která přijela na místo zasáhnout | Autor: Pavlína Polatová
Policisté zasahují na místě činu | Autor: Pavlína Polatová
Střílelo se v tomto objektu v Kozinově ulici | Autor: Pavlína Polatová
Policisté obehnali celý azylový dům páskou | Autor: Pavlína Polatová
Na místě zasahuje vrtulník letecké záchranné služby | Autor: TV ZAK
Na místě střelby zasahují policisté a záchranáři | Autor: TV ZAK