Jsme televize vašeho kraje

Za vraždu chlapečka odloženého do babyboxu padl trest 17 let vězení

Plzeň, publikováno 12.04.2018, autor: Richard Beneš

Obžalovaná žena před soudem tvrdila, že svému dítěti neublížila | Autor: TV ZAK

Na 17 let do věznice s ostrahou poslal soudce plzeňského krajského soudu třicetiletou ženu, obžalovanou z vraždy svého novorozeného syna. Soud uznal ženu vinnou z toho, že porodila zdravé dítě, které nezjištěným způsobem těžce zranila. Dítě žena loni v létě přivedla na svět při utajeném domácím porodu v koupelně bytu, který obývala se svojí matkou. Po porodu měla chlapečkovi způsobit hrubou silou vážná zranění hlavy. Při činu ji vyrušila matka, která následně dítě odvezla a uložila do plzeňského babyboxu. Chlapec o den později zemřel v nemocnici na následky devastujícího poranění hlavičky. Žena se přiznala, že dítě opravdu nechtěla, odmítla ale, že by ho zranila.

Rozsudek není pravomocný, žena se proti verdiktu na místě odvolala. Za vraždu jí hrozilo 15 až 20 let vězení, nebo až výjimečný doživotní trest. Státní zástupkyně navrhla trest s horní hranicí 17 let vězení, což nakonec senát akceptoval. Obhajoba naopak žádala zprošťující rozsudek vzhledem k údajnému nedostatku důkazů, protože se prý nepodařilo prokázat, kdy přesně dítě utrpělo smrtelné zranění.

„Usmrtila dítě, které nedostalo žádnou šanci na život. Usmrtila ho bezprostředně po porodu. Jednání, kterého se dopustila, pro něj není, podle našeho názoru, špetka omluvy,“ uvedl v odůvodnění rozsudku soudce Tomáš Bouček.

Podle obžaloby představovalo pro matku narození již druhého dítěte komplikaci v jejím životě a rozhodla se proto využít toho, že o jejím těhotenství nevěděl nikdo jiný, kromě jejího partnera. Pro dítě si ani nechystala žádnou výbavičku. Měla si naplánovat, že se novorozence zbaví, po porodu ho uloží do igelitového pytle a pak ho vyhodí. Plány však mladé ženě nečekaně překazila její matka.

Obhájce Vít Zahálka postavil svoji obhajobu na tom, že po obžalované a její matce prošlo dítě po vyjmutí z babyboxu na poliklinice přes několik lidí při převozu sanitkou i ve fakultní nemocnici. Lékaři ze záchranky ani z polikliniky ale na něm nezjistili žádné vážné zranění. O zranění nebyla zmínka ani těsně po přijetí chlapečka do nemocnice. Z nemocnice, kam bylo dítě přijato loni 23. července v 6.50, se první informace o vážném stavu objevila až v 9.20 hodin. Podle obhájce je tedy přisuzování viny obžalované pouze domněnkou a spekulací.

To ale odmítl soudce Bouček, zdůraznil, že z provedených důkazů vyplynulo, že chlapeček už při přijetí do nemocnice jevil řadu výrazných známek nedobrého zdravotního stavu. Na zádech, na rukou i na nohou měl četné hematomy, lékaři mu museli na oddělení intenzivní péče odsávat krev z úst a poskytnout dechovou podporu. „Nemáme žádné pochybnosti o tom, že již při přijetí do fakultní nemocnice byl zdravotní stav poškozeného špatný,“ řekl soudce. Zcela pak vyloučil, že by zranění dítěte mohlo vzniknout náhodně neopatrnou manipulací ze strany lékařů nebo sester. Podle soudce vzniklo zranění v důsledku hrubého násilí.

I nadále zůstává žena ve vazbě.

Fotogalerie

Obžalovaná žena před soudem tvrdila, že svému dítěti neublížila | Autor: TV ZAK
Obžalovaná žena před soudem tvrdila, že svému dítěti neublížila | Autor: TV ZAK