Jsme televize vašeho kraje

Plzeňská teplárenská měla lepší sezónu než v minulých létech, topilo se o něco více

Plzeň, publikováno 15.04.2018, autor: Richard Beneš

Plzeňská teplárenská - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš

O něco lepší než ta minulá, byla právě končící topná sezona pro městskou společnost Plzeňská teplárenská, která je největším dodavatelem tepla na západě Čech. Loni teplárna vykázala lepší výsledek, než v předchozích čtyřech letech, kdy se prodej tepla stále snižoval. V roce 2017 firma prodala meziročně o 1,6 procenta více tepla. Za první letošní čtvrtletí to bylo dokonce o 3,3 procenta proti loňsku. Zákazníci společnosti neubývají, naopak ročně se připojí k dálkovému vytápění až 40 nových bytových domů.

V roce 2017 prodal podnik meziročně o 43 tisíc gigajoule tepla více. Postaral se o to především extrémně chladný leden, duben a září. Celkem podnik loni prodal téměř 2,8 milionu gigajoule tepla, meziročně o 1,6 procenta více, tržby za teplo se meziročně zvedly o 1,8 procenta na téměř 1,05 miliardy korun. Za první tři měsíce letošního roku prodala firma o sedm procent více tepla, než plánovala, především vzhledem k chladnému únoru a březnu.

Teplárna je stále v režimu topení. Vystoupí-li ale přes den teploty nad 18 stupňů Celsia, začnou se dálkově napojené výměníkové stanice automaticky odpojovat, odpoledne a večer opět "najíždějí.“ Stále to ale není režim pouhého temperování, tedy ranního a večerního přitápění. Topnou sezonu ukončí podnik, jako v minulých letech, až dva dny po sobě průměrná venkovní teplota vystoupí nad 13 stupňů Celsia a podle vývoje počasí nebude možné očekávat její pokles pro další dny. Obvykle to bývá kolem poloviny května. Podle zákona topná sezona končí 31. května.

Teplárna drží ceny tepla od roku 2015. Lidé platí 513 Kč/GJ včetně DPH. Nižší cenu tepla než Plzeň má v ČR jen Hradec Králové, tedy Elektrárna Opatovice. Díky této stabilitě se od centrálního zdroje tepla zatím žádný zákazník neodpojil. Naopak poslední roky se ročně připojí 30 až 40 nových činžovních a bytových domů.

Fotogalerie

Plzeňská teplárenská - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš