Jsme televize vašeho kraje

Prezidentský kandidát Jan Fischer vysvětloval v Plzni eurokritický postoj

Plzeň, publikováno 10.10.2012, autor: Richard Beneš

Jan Fischer se chystá na prezidentské volby i s pomocí vitamínů | Autor: Facebook

Pouhá čtyřicítka posluchačů přišla v úterý na přednášku prezidentského kandidáta Jana Fischera, která se uskutečnila v Plzni v rámci stavebního veletrhu Finpex. Během přednášky hovořil Fischer na téma postavení ČR a dalšího směřování v rámci EU, zmínil také problematiku projektu Evropského hlavního města kultury 2015 a dostalo se v krátkosti i na jeho prezidentskou kampaň.

„Členství v EU musíme chápat jako prostředek k naplňování cíle a tím jsou národní zájmy. Prioritou je pak bezpečnost státu a jeho obyvatel. Druhou hlavní prioritou je ekonomická prosperita státu, konkurenceschopnost a odolnost,“ uvedl Fischer. Podle jeho slov současná ekonomická krize nezasáhla naši republiku naštěstí příliš drtivě na rozdíl od jiných států. „Nedopustili jsme žádnou hypoteční bublinu a nepoložili své vlastní banky. To ovšem zdaleka neznamená, že jsme za vodou,“ varoval prezidentský kandidát.

Problémem naší země je podle Fischera skutečnost, že se 20 let od revoluce nepodařilo vytvořit efektivní státní a veřejnou správu. Její úroveň nyní negativně ovlivňuje podnikatelské prostředí. Dále Fischer podrobil kritice nedokončenou reformu vzdělávacího systému a neměl na mysli jen vysoké školství. Chybí také větší dynamika inovačního toku v technice.

„Jsem velmi eurokritický, mám problémy s některou přebujelou bruselskou byrokracií s některými nápady a opatřeními, chybí nám návrat k tomu původnímu, proč Evropa vznikla, chybí nám také liberální trh bez jakéhokoliv protekcionismu, vyšší konkurence nejen jednotlivých zemí, ale kontinentu jako takového. Věřím tomu, že projekt evropské integrace je životný, má smysl usilovat o jeho kultivaci, ale ne cestou evropské federace nebo nějakého evropského soustátí. To je cesta, která nevede k řešení současných problémů,“ vysvětlil Fischer.

„Poměrně dlouhou dobu ještě budeme žít s českou korunou, není třeba spěchat a urychlovat debatu o přijetí eura. Na druhou stranu bychom ji neměli úplně ignorovat. Po splnění podmínek se pak můžeme rozhodnout, zda nám evropská měna vyhovuje, či nikoliv. Problematika přijetí eura zatím není na stole,“ řekl prezidentský kandidát.

Podle slov Jana Fischera je Evropské hlavní město kultury prestižní projekt, který nereprezentuje jen město Plzeň. To se prý umí reprezentovat samo. „Ale Plzeň patří do této země. A je třeba, aby takovému projektu centrální vláda věnovala pozornost. To samozřejmě automaticky neznamená, že se sem posypou hromady peněz ze státního rozpočtu. Znamená to, že vláda i její ministři budou o akci mluvit, budou ji podporovat, poskytnou jí záštitu, zúčastní se programu a přípravných prací. I to je silná podpora ze strany vlády. Potom teprve bez ohledu na možnosti státního rozpočtu se bavme o výši poskytnutých finančních prostředků. Ale jak jsem zjistil, tak o finance zase až tak moc v tomto případě nejde,“ tvrdil Fischer.

Kampaň na prezidenta připravuje Fischer jako sérii setkání s občany, v divadlech i na ulicích. Hlavní část kampaně se pak bude údajně citlivě odehrávat především v předvánočním čase. „Kampaň bude kontaktní, žádná kampaň se nedá udělat z mé kanceláře na Žižkově,“ uzavřel Jan Fischer.   

Fotogalerie

Jan Fischer se chystá na prezidentské volby i s pomocí vitamínů | Autor: Facebook