Jsme televize vašeho kraje

Mecenáška umění Meda Mládková: Jiřího Pospíšila chci za prezidenta

Plzeň, publikováno 10.10.2012, autor: Richard Beneš

Jiří Pospíšil doprovází na mítink Medu Mládkovou | Autor: Richard Beneš

Nejtěžší kalibr v podobě křehké a slavné mecenášky umění, třiadevadesátileté Medy Mládkové, nasadil těsně před krajskými volbami lídr ODS a kandidát na hejtmana Jiří Pospíšil. Noblesní dámu, která má pro Pospíšila slabost, si pozval politik k posezení u stánku ODS v centru Plzně na malou besedu v rámci své předvolební kampaně.

Cestou ke stánku ODS musela Meda Mládková v ulici Bedřicha Smetany projít kolem předvolebního stánku KSČM a její vystoupení s Jiřím Pospíšilem se pak odehrálo přímo naproti stánku KDU-ČSL, kde rovněž probíhala předvolební kampaň. Besedu sledovala asi stovka převážně starších občanů, kteří měli podle charakteru svých dotazů blízko k umění a umělecké scéně.   

Podpory světově proslulé mecenášky umění Medy Mládkové si Pospíšil cení natolik, že stala i tváří jeho předvolebních billboardů, které zaplavily region. „Kdybych u vás Plzni měla trvalé bydliště a mohla tak volit, dala bych hlas panu Pospíšilovi. Je to slušný a velmi vzdělaný člověk. Máme mnoho politiků vyškolených, ale jen velmi málo těch skutečně vzdělaných,“ uvedla paní Meda. Ta už má jasno i v otázce lednové volby prezidenta, kdy podpoří Karla Schwarzenberga. „Jednou bude prezidentem i pan Pospíšil. Já už u toho asi nebudu, ale budu se na něho dívat shora,“ prorokovala Meda Mládková, během hodinové besedy.

Besedu sledovali převážně senioři | Autor: Richard Beneš

Paní Meda žijící před revolucí v zahraničním exilu sbírala společně s manželem díla moderního umění. Po smrti manžela věnovala sbírku mnohamilionové hodnoty českému národu. Založila Museum Kampa sídlící v pražských Sovových mlýnech a je projektem Nadace Jana a Medy Mládkových. Museum spravuje významnou kolekci děl malíře Františka Kupky či poválečných autorů Zdeňka Sýkory a Karla Nepraše. Nadace také významně podporuje výtvarné umění a kulturu v České republice. Meda Mládková si přeje, aby správa nadace přešla po její smrti právě na Jiřího Pospíšila, který je také velkým znalcem a milovníkem výtvarného umění. 

Fotogalerie

Jiří Pospíšil doprovází na mítink Medu Mládkovou | Autor: Richard Beneš
Meda Mládková přijela do Plzně podpořit svého oblíbence | Autor: Richard Beneš
Besedu sledovali převážně senioři | Autor: Richard Beneš
Meda Mládková je i ve třiadevadesáti létech noblesní dáma | Autor: Richard Beneš