Jsme televize vašeho kraje

Ani letos nebudou chybět na Slavnostech svobody různé vojenské historické kempy

Plzeň, publikováno 24.04.2018, autor: Richard Beneš

Na Slavnostech svobody rozhodně nebudou chybět vojenské historické kempy | Autor: Richard Beneš

I letos se mohou návštěvníci květnových Slavností svobody těšit na několik dobových vojenských kempů, které vybudují ve městě příznivci a členové jednotlivých klubů vojenské historie. Jeden takový tábor se zaměří na připomenutí slavné americké 2. pěší divize, další kempy budou ve stylu 16. obrněné divize, Československé samostatné obrněné brigády, chybět nebude ani atraktivní vojenský kemp Raiders s expozicí americké pěchoty.

„Letošní novinkou v prostoru U Zvonu bude ukázka tábora RAF, tedy britského královského letectva, jehož 100. výročí si v tomto roce připomínáme. V RAF sloužilo 2402 Čechů a Slováků,“ přiblížil první náměstek primátora Martin Baxa (ODS). Členové Klubu vojenské historie 276th Sqdn. (reenacted) RAF představí výstroj a vybavení letců. V táboře budou přítomny i ženy, příslušnice sboru Women´s Auxilliary Air Force (WAAF), které se od roku 1939 angažovaly především v balení padáků, údržbě radarů a letadel nebo v obsluze telefonů a telegrafů. Kemp nabídne obvyklý postup vztyčování vlajky, pořadový výcvik a zazní tady rovněž písně v podání příslušnic WAAF. Pro zájemce je připravena hra s názvem „303“, která je tahovou strategií s jasným úkolem zabránit bombardování Londýna.

Lokalitu Křižíkových sadů a Proluky zaplní program projektu Plzeň 1945, který návštěvníkům Slavností svobody ukáže jako každý rok živý obraz amerického vojenského tábora a květnové ulice z roku 1945 s kvalitním a historicky věrným programem. Osazenstvo vojenského tábora bude připomínat příslušníky slavné americké 2. pěší divize a nebude chybět prezentace ženských pomocných sborů americké armády, na níž se podílí největší sběratelky a odbornice ze střední Evropy. V rámci České republiky jde o unikátní záležitost.

Vojensko-historický program doplní kulturní dění na venkovním pódiu s vystoupením zajímavých interpretů dobové hudby, módní přehlídka, odborná přehlídka uniforem a vybavení několika armád, ale i promítání dobových filmů či týdeníků. Organizátorem projektu je Klub vojenské historie Tommy & Yankee společně s partnerskými kluby vojenské historie, zájmovými spolky i jednotlivci. Program je věnován i školám, které kempy navštíví v pátek 4. května.

V parku za obchodním centrem Plzeň Plaza rozloží Klub vojenské historie 16. obrněné divize vojenské kempy 16. obrněné divize a Československé samostatné obrněné brigády. Předvede život vojáků v táboře, těžkou a lehkou obrněnou techniku, dílenské automobily, tahače, podvalníky i přepravní techniku. K vidění tady bude replika dvoumístného letounu Piper Cub (L-4H), který byl stěžejním výcvikovým typem amerických leteckých sil. Za 2. světové války se na něm naučilo létat 80 procent tamních vojenských pilotů. Přezdívka Grasshopper, kobylka luční, vyjadřovala bojovou činnost za války, kdy tyto lehké stroje „přeskakovaly“ z jedné louky na druhou při plnění spojovacích, pozorovacích a jiných úkolů. Součástí kempu bude akustická střelnice s ukázkami střeleb z dostupných pěchotních zbraní.

Vojenský kemp Raiders s expozicí americké pěchoty bude mít své stanoviště před kulturním domem Peklo. Ukáže tradiční současnou americkou armádu s detailním výkladem o výstroji, výzbroji a vybavení. V cvičném prostoru bude pro zájemce připravena oblíbená překážková dráha, která je součástí výcviku příslušníků americké armády. Překonat ji budou muset i dětští účastníci rodinné soutěže Nebeští jezdci v neděli 6. května.

Fotogalerie

Na Slavnostech svobody rozhodně nebudou chybět vojenské historické kempy | Autor: Richard Beneš
Na Slavnostech svobody rozhodně nebudou chybět vojenské historické kempy | Autor: Richard Beneš
Na Slavnostech svobody rozhodně nebudou chybět vojenské historické kempy | Autor: Richard Beneš
Na Slavnostech svobody rozhodně nebudou chybět vojenské historické kempy | Autor: Richard Beneš