Jsme televize vašeho kraje

Uzavřená lávka v Mostově prošla rekonstrukcí a opět slouží pěším i cyklistům

Plzeň, publikováno 25.04.2018, autor: Richard Beneš

Po opravené lávce v Mostově se už prohánějí cyklisté | Autor: Karlovarský kraj

Rozsáhlou rekonstrukcí prošla zchátralá ocelová lávka v Mostově na Chebsku, po které vede oblíbená cyklostezka Ohře a hojně využívaná trasa EuroVelo 4. Po několika letech se oblíbená lávka konečně dočkala nutných oprav. Díky investici Karlovarského kraje se jí opět podařilo zpřístupnit pro cyklisty i pro pěší. Náklady na její obnovu přišly na jeden milion korun.

Lávka byla vzhledem k nevyhovujícímu technickému stavu zavřena v roce 2015. „Kvůli uzavření lávky museli cyklisté projíždějící po páteřní Cyklostezce Ohře využívat náhradní trasu přes Odravu. Zejména pro rodiny s malými dětmi byla jízda po frekventované silnici velmi nebezpečná. I přesto, že starostka obce Odrava opakovaně upozorňovala minulé vedení kraje, že je nutné lávku co nejdříve opravit a zpřístupnit, nic se bohužel nedělo. Proto jsme loni urychleně zahájili jednání s vedením obce Odrava o převzetí lávky do našeho vlastnictví,“ uvedla hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová (ANO). Díky tomu se mohlo začít s její okamžitou opravou. „Jsem moc ráda, že se lávku podařilo nakonec zpřístupnit ve velice krátkém čase,“ dodala hejtmanka.

Na lávce se pravily příčné spáry asfaltového krytu mostovky, zcela nové je také vyšší zábradlí. Původní nepraktické zábrany nahradily bezpečnější žluté retardéry. Změn doznalo i přilehlé okolí, kde se vykácely náletové dřeviny. „Současně máme připravený projekt na vybudování nové lávky, na který bychom chtěli získat dotaci ze Státního fondu dopravní infrastruktury. Podle projektové dokumentace by náklady měly dosáhnout výše 12,4 milionu korun. Pokud půjde všechno podle plánu, stavba by mohla začít ještě letos,“ doplnil náměstek hejtmanky Karlovarského kraje Martin Hurajčík (ANO).

Fotogalerie

Po opravené lávce v Mostově se už prohánějí cyklisté | Autor: Karlovarský kraj
Opravená lávka v Mostově na Chebsku | Autor: Karlovarský kraj
Takto vypadala lávka v Mostově před opravou | Autor: Karlovarský kraj
Opravy lávky v Mostově na Chebskou jsou v plném proudu | Autor: Karlovarský kraj
Takto vypadala lávka v Mostově před opravou | Autor: Karlovarský kraj