Jsme televize vašeho kraje

Cyklobusy v Plzeňském kraji zahájily sezónu, do terénu vyvezly první cyklisty

Plzeň, publikováno 28.04.2018, autor: Richard Beneš

Oblíbené cyklubusy už zahájily sezónu | Autor: ČSAD

Oblíbené cyklobusy mohou od soboty využívat obyvatelé Plzeňského kraje při svých výletech na kolech. Se začátkem turistické sezóny zahajuje ČSAD autobusy Plzeň letošní provoz speciálních sezónních autobusových linek, které přepravují turisty i s jejich koly. Na několika linkách vyjedou autobusy se zvláštním přívěsem umožňujícím přepravu patnácti až čtyřiceti jízdních kol. Díky tomu se mohou cykloturisté, ale i pěší turisté dostat do míst, kam žádná jiná veřejná doprava nevede.

„Snažíme se vycházet vstříc cykloturistům v Plzeňském kraji, kterých je rok od roku více. Cyklobusy již neodmyslitelně patří k letnímu období, kdy lidé vyjíždí na kolech do přírody. Cyklobusy ale nejsou jenom pro cyklisty. V posledních letech s nimi jezdí i stále větší množství pěších turistů,“ říká ředitel ČSAD autobusy Plzeň Jaroslav Vejprava.

V sobotu 28. dubna vyjede letos poprvé tradiční Brdský cyklobus z Plzně do Příbrami. Vyveze rodiny s dětmi i s jejich koly bezpečně přímo až na hřeben pohoří Brdy přezdívaného „malá Šumava“. Nově vzniklá chráněná krajinná oblast Brdy jim čerstvě nabízí krásné nové pěší a cyklistické trasy, které jsou postupně značeny. Stále atraktivní jsou ale i již tradiční cesty vedoucí rozsáhlými lesy k vrcholu legendárního Třemšína nebo k břehům zádumčivého Padrťského rybníka. Lákavá je i návštěva vyhlášeného hornického muzea v Příbrami včetně prohlídky štol a jízdy důlními vláčky.

Od soboty 28. dubna bude pravidelně po celé léto jezdit i Cyklobus Český les z Plzně přes Bělou nad Radbuzou do Přimdy a zpět. Po trase cyklobusu se nachází mnoho zajímavých turistických míst. Koncový úsek trasy pak přímo prochází středem chráněné krajinné oblasti Český les s mimořádně zachovalým přírodním prostředím. Třetím cyklobusem v Plzeňském kraji, který v sobotu letos poprvé vyjede, je Cyklobus Mže z Plzně přes Tachov do Staré Knížecí Huti v Českém lese. Jeho trasa vede kolem Hracholuské přehrady přes historická města Stříbro, Bor a Tachov do severní části Českého lesa.

O měsíc později, v sobotu 26. května pak bude zahájena přeprava jízdních kol i na lince ze Sušice přes Srní a Modravu až na Kvildu. O letošním provozu Zelených autobusů a cyklobusů po Šumavě zatím není rozhodnuto. Správa Národního parku Šumava nyní vybírá dopravce. Obliba cyklobusů v Plzeňském kraji rok od roku roste. I díky cyklobusům se daří do Plzeňského kraje lákat stále více turistů ze všech koutů republiky, kteří si mohou užít nádherných cyklistických tras v nedotčené přírodě.

Cyklodoprava má na Plzeňsku již dlouhou tradici. Nejprve se jízdní kola vozila přímo v autobusech, kde byly vymontovány zadní sedačky a na jejich místo se skládaly bicykly. Později byly zavedeny závěsné skříně za autobusy. Nejnovějším řešením jsou speciální přívěsy na přepravu kol, jejichž kapacita je mezi patnácti až čtyřiceti jízdními koly. Jejich nakládku a vykládku obvykle zajišťuje zvláštní průvodce cyklobusu nebo řidič.

 Bližší informace o letošních trasách cyklobusů včetně aktuálních jízdních řádů lze nalézt na www.csadplzen.cz/cyklobus

Fotogalerie

Oblíbené cyklubusy už zahájily sezónu | Autor: ČSAD
Díky cyklobusům se cyklisté snadněji dostanou do atraktivních terénů | Autor: ČSAD