Jsme televize vašeho kraje

Kraj neví, zda otevře v Sokolově pobočku vojenské školy, u přijímaček uspěli jen dva zájemci o studium

Plzeň, publikováno 03.05.2018, autor: Richard Beneš

Přijímací zkoušky na vojenskou školu skončily fiaskem - ilustrační foto | Autor: TV ZAK

Fiaskem alespoň prozatím skončily přijímací zkoušky na pobočku vojenské střední školy, která měla vzniknout v Sokolově. Zkoušky totiž zvládly a přijaty tedy byly, jen dvě ze 14 přihlášených dětí, které projevily zájem studovat obor elektrotechnika vojenské školy se sídlem v Moravské Třebové. Karlovarský kraj, který usiloval o zřízení pobočky této školy tam zatím nemá jasno v tom, zda se pobočka vojenské střední školy v Sokolově skutečně otevře. Podmínkou otevření vojenské školy na ISŠTE Sokolov je totiž třída o počtu 15 žáků.

„Výsledky účastníků přijímacího řízení bohužel nejsou dobré, ale podobně skončilo přijímací řízení do tohoto oboru také v Moravské Třebové, kde bylo 50 uchazečů o studium, přijato je 12. Ředitel školy by nyní měl vyhlásit 2. kolo přijímacího řízení a už nyní slyšíme hlasy, že jej vyhlásí jen pro Moravskou Třebovou, nikoliv pro pobočku v Sokolově. Udělali jsme ve velmi krátké době maximum možného pro to, abychom oslovili budoucí studenty, všemi způsoby jsme propagovali otevření pobočky, pracujeme na zajištění výuky, ubytování budoucích žáků a na splnění všech podmínek. Proto velmi apelujeme na ministryni obrany i ředitele vojenské školy v Moravské Třebové, aby vyhodnotili všechny dopady možného nevyhlášení 2. kola pro Sokolov a ke konečnému rozhodnutí přistoupili se vší vážností,“ uvedla hejtmanka Jana Vildumetzová (ANO).

Do výsledků přijímacích zkoušek si na svém twitterovém účtu rýpla i ministryně obrany Karla Šlechtová (ANO). „Je to tristní a Karlovarský kraj by měl zabrat v přípravě žáků na přijímačky. Ze dvou žáků třídu opravdu neuděláme. Systémová řešení jsou vždy lepší než nepromyšlená řešení,“ uvedla Šlechtová a pořádně tak rozčílila hejtmanku Karlovarského kraje.

„Znovu musím opakovat, že Karlovarský kraj patří mezi strukturálně postižené regiony a k jeho největším problémům patří odliv mladých lidí do jiných částí země. Nyní se jim nabízí zajímavý atraktivní obor, který rozhodně časem přiláká další uchazeče. Z těchto důvodů moc stojíme o možnost dát jim šanci v 2. kole přijímacího řízení. Kdo jiný by pro to měl mít pochopení, než ministryně obrany Karla Šlechtová, která kdysi ve vedení ministerstva pro místní rozvoj stála u zrodu programu zaměřeného na restart strukturálně postižených regionů. Velice dobře ví, jako rodačka z Karlovarského kraje, jak náš region nutně impuls k budoucímu rozvoji potřebuje,“ zdůraznila hejtmanka.

Podle hejtmanky se začínají ozývat i rodiče uchazečů o studium s tím, že by vyhlášení 2. kola přijímacího řízení rozhodně uvítali. Otevření pobočky vojenské školy prý navíc zcela přirozeně zapadá do záměru ministerstva obrany, zřídit ve vojenském prostoru na Doupově nové výcvikové středisko Armády ČR, využívat letiště v Karlových Varech pro potřeby vzdušných sil a zároveň získávat nové kvalifikované posily z pobočky vojenské školy.

Fotogalerie

Přijímací zkoušky na vojenskou školu skončily fiaskem - ilustrační foto | Autor: TV ZAK