Jsme televize vašeho kraje

Celníci z Plzně mají pod palcem celou D5, kontrolují dálniční známky a pasou i po nezaplacených pokutách

Plzeň, publikováno 04.05.2018, autor: Richard Beneš

Bez takových dálničních známek není radno jezdit po dálnici D5 | Autor: Archiv

Celní správa má oprávnění zastavovat vozidla na celém území ČR za účelem kontroly převáženého zboží. Na dálnicích pak celníci kontrolují elektronické mýtné a dálniční známky. Loni dostaly hlídky celní správy navíc nový úkol. Při kontrole vozidel zároveň prověřují v centrální databázi, zda řidič nemá u Celní správy ČR evidován daňový nedoplatek. V případě pozitivního zjištění dlužníka písemně upozorní na výši jeho daňového nedoplatku nebo dlužník může nedoplatek na místě u hlídky uhradit. Není výjimkou, že během jednoho dne hlídka náhodně zastaví i šest dlužníků. Vedle toho celníci zaznamenali na dálnici D5 mezi Rozvadovem a Prahou 547 případů, kdy motoristé buď vůbec neměli, nebo měli špatně vylepenou dálniční známku.

„Celní správa má v rámci dělené správy v kompetenci vymáhání nedoplatků, například nezaplacených pokut uložených i jinými státními institucemi. Nejčastěji se jedná o nezaplacené pokuty uložené policií. V případě, že dlužníci nedoplatek neuhradí, může celní správa nedoplatek exekučně vymáhat,“ informovala mluvčí celního úřadu Jitka Blahutová. Exekuce probíhají nejčastěji formou srážek ze mzdy, přikázáním pohledávky z účtu nebo také prodejem movitých věcí. Celní úřad pro Plzeňský kraj v současné době eviduje 27 600 případů nedoplatků.

Na dálnici D5 má Celní úřad pro Plzeňský kraj pod palcem 145 kilometrů dlouhý úsek dálnice mezi Rozvadovem a Rudnou u Prahy, kde se nepřetržitě pohybují speciálními technologickými vozidly. Celníci kontrolují, zda mají řidiči nákladních vozidel zaplacené mýtné a řidiči osobních vozidel vylepenou platnou dálniční známku. Jen loni celníci zaznamenali na dálnici celkem 3571 prohřešků.

„U osobních vozidel bylo zjištěno 547 případů porušení zákona v systému časového zpoplatnění, což znamená, že na vozidle chyběla nebo byla špatně vylepená dálniční známka. Všechny případy celníci vyřešili hned na místě uložením pokuty. Celková výše vybraných pokut činila 475 500 korun,“ uvedla mluvčí Blahutová.

U nákladních vozidel zjistili celníci 3024 případů porušení zákona v systému výkonového zpoplatnění, což znamená, že nebylo vůbec nebo nebylo správně zaplacené mýto. Na místě uložili pokuty v celkové výši 1,7 milionu korun Dalších 1190 případů postoupili k projednání ve správním řízení. Pokuta příkazem na místě u fyzických osob může být až pět tisíc korun, u právnických osob až deset tisíc korun. Více než 1300 řidičů zaplatilo pokutu prostřednictvím platebního terminálu, kterým jsou technologická vozidla celníků vybavena.

Fotogalerie

Bez takových dálničních známek není radno jezdit po dálnici D5 | Autor: Archiv