Jsme televize vašeho kraje

Karlovarský kraj dokončil první kamenný hospic, vznikl v Nejdku jako součást zařízení REHOS

Nejdek, publikováno 10.05.2018, autor: Richard Beneš

První kamenný hospic v Karlovarském kraji vznikl jako součást Zařízení následné rehabilitační a hospicové péče (REHOS) | Autor: Zuzana Duzbabová

Svůj první kamenný hospic má Karlovarský kraj. Nově vybudované zařízení už v letních měsících přijme první pacienty. Hospic vznikl v Zařízení následné rehabilitační a hospicové péče (REHOS) v Nejdku. Pro pacienty je připraveno celkem 23 lůžek v komfortním prostředí s moderním vybavením. Stavbu financoval Karlovarský kraj, který na ni vynaložil 78,5 milionu korun.

„Byli jsme jedním ze dvou krajů v republice, kde dosud „kamenný“ hospic chyběl. Chtěli jsme lidem, kteří jsou nevyléčitelně nemocní a na sklonku života, nabídnout důstojné prostředí, kde pro ně budeme mít připravenou odpovídající zdravotní péči. Za stejně důležitou ale považujeme i duchovní podporu v těžkých okamžicích,“ informovala hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová (ANO).

Kraj podle hejtmanky podporuje mobilní hospicové služby, ale pak přijde chvíle, kdy je nepřetržitá péče v pobytovém zařízení hospicového typu nezastupitelná. „Proto jsem velice ráda, že jsme myšlenku vystavět hospicový pavilon dovedli do úspěšného konce. Jsem přesvědčena o tom, že hospic svým obyvatelům a jejich rodinám bude poskytovat kvalitní služby,“ uvedla hejtmanka Vildumetzová.

„Už dlouho jsem snila o tom, že v našem areálu budeme mít jednou „kamenný“ hospic a propojíme služby v obou budovách. V roce 2010 jsme zahájili na samostatném oddělení péči o paliativně nemocné na dvanácti lůžkách. Dalším milníkem v uskutečnění stavby se stalo schválení financování akce krajským zastupitelstvem. A dnes se těšíme z dokončené nové budovy hospicové péče a jsme připraveni se co nejlépe postarat o naše pacienty,“ popsala ředitelka REHOS Nejdek Olga Pištejová. Budovu hospice zároveň přihlásila do letošního ročníku soutěže Stavby Karlovarského kraje.

Práce stavebníci dokončili v březnu 2018. Stavbu s členitou, výrazně barevnou fasádou zahájili počátkem zimy 2016 a drsné krušnohorské podmínky prověřily pracovníky i subdodavatele. Nový pavilon je propojen se stávající hlavní budovou REHOS Nejdek nadzemní lávkou. V prostorách posledního patra je ředitelství organizace. Oddělení paliativní péče se nachází ve druhém podlaží třípatrové budovy. Má celkem 23 nových lůžek ve dvou i jednolůžkových pokojích s možností přítomnosti rodinných příslušníků. Součástí budovy je návštěvní místnost a kaple. V přízemí je prostor pro občerstvení i s venkovním posezením.

Fotogalerie

První kamenný hospic v Karlovarském kraji vznikl jako součást Zařízení následné rehabilitační a hospicové péče (REHOS) | Autor: Zuzana Duzbabová
První kamenný hospic v Karlovarském kraji vznikl jako součást Zařízení následné rehabilitační a hospicové péče (REHOS. U slavnostního otevření nechyběl vedle hejtmanky a ředitelky také ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. | Autor: Karlovarský kraj