Jsme televize vašeho kraje

Mladý muž skandálně pomočil památník Díky, Ameriko! jen 90 minut po slavnostním odhalení

Plzeň, publikováno 10.05.2018, autor: Richard Beneš

Mladý muž ze severního Plzeňska pomník skandálně pomočil jen hodinu a půl po jeho slavnostním odhalení | Autor: FB

Jen hodinu a půl po slavnostním odhalení památníku Díky, Ameriko! pomočil toto místo před týdnem mladý muž s baťůžkem na zádech. Své počínání na místě po dopadení vysvětlil tím, že se jedná o jeho politický postoj. S vypůjčeným kýblem a hadrem pak musel pomník vyčistit a nemine ho tučná pokuta. Vedení města proto ve snaze zabránit podobnému zneuctění a degradaci pietního místa plánuje zavést u pomníku a jeho nejbližšího okolí zvýšený dohled ze strany strážníků městské policie. Rozhodla o tom aktuálně Rada města Plzně. U památníku, který se nachází na rušném místě u křižovatky Americké a Klatovské třídy, často posedávají podnapilí lidé, místo znečišťují, dělají hluk a nepořádek. Už loni vyfasoval za pomočení pomníku pětitisícovou pokutu slovenský občan.

„Památník Díky, Ameriko! je evidován jako válečný hrob. Chceme proto zajistit vhodné chování občanů na tomto místě i určitou úctu, kterou by památník jako pietní místo připomínající osvobození města Plzně americkou armádou měl užívat,“ vysvětlil technický náměstek primátora Pavel Šindelář. Zvýšený dohled v lokalitě nad dodržováním vyšší čistoty zajistí Odbor bezpečnosti, prevence kriminality a krizového řízení Magistrátu města Plzně ve spolupráci s Městskou policií Plzeň.

Městská policie může v této lokalitě zasahovat, může vykazovat lidi, kteří se k tomu místu nechovají jako k pietnímu místu. Já si myslím, že městská policie by měla být viditelnější v ulicích. A není to jen o památníku Díky, Ameriko! Je to hodně o celé Americké třídě, hodně o centru. Toto je nějaký první krok, jak bych chtěl městskou policii dostat více do centra a mezi lidi,“ uvedl náměstek Šindelář. Ten je přesvědčen o tom, že pomník musí být čistě pod fyzickým dohledem. „Kamera to neřeší, ta jen zaznamenává co se děje, ale nechytí toho pachatele přímo při páchání toho přestupku. Tady je potřeba ty lidi, kteří se tam válí, nebo páchají jiný druh přestupků, vykázat z toho místa. Je to také o exemplárních trestech. Takto se lidí v Plzni chovat nemají,“ dodal technický náměstek primátora.

Památník dostal po instalaci také speciální postřik s využitím nanotechnologií. Ten má zajistit lepší ochranu a údržbu v případě znečištění. Nano vrstva odpuzuje vodu, špínu a je odolná vůči chemikáliím.

Památník Díky, Ameriko! na křižovatce ulic Klatovská třída – Americká byl vybudován v letech 1994–1995 a slavnostně byl odhalen při květnových oslavách 50. výročí osvobození města Plzně americkou armádou. Tvoří jej zpevněná plocha z kamenných žulových desek doplněná uprostřed bílou pěticípou hvězdou s reliéfem. Hlavní dominantou památníku jsou dva žulové pylony, na které navazuje vyrovnávací kamenné schodiště. Oba šestimetrové pylony muselo město nechat odstranit předloni v dubnu, a to z důvodu špatného stavebně-technického stavu, v pylonech se objevily praskliny a podle statika hrozilo nebezpečí, že by se 22 tun vážící kvádry mohly zřítit.

 

 

Fotogalerie

Před týdnem byl obnovený pomník Díky, Ameriko! slavnostně odhalen | Autor: Richard Beneš
Takto loni zachytila bezpečnostní kamera dvaačtyřicetiletého Slováka, který si ulevil přímo u památníku, který byl v té době ještě před rekonstrukcí | Autor: Archiv
Obnovu památníku Díky, Ameriko, zajišťoval technický náměstek primátora Pavel Šindelář. | Autor: Richard Beneš
Památník Díky, Ameriko! bezprostředně po odhalení pomočil muž ze severního Plzeňska. Fotografie ho zachytila v okamžiku, kdy vlastnoručně odstraňoval s vypůjčeným kýblem a hadrem následky svého řádění. | Autor: Městská policie
Před týdnem byl obnovený pomník Díky, Ameriko! slavnostně odhalen | Autor: Richard Beneš
Mladý muž ze severního Plzeňska pomník skandálně pomočil jen hodinu a půl po jeho slavnostním odhalení | Autor: FB
Mladý muž ze severního Plzeňska pomník skandálně pomočil jen hodinu a půl po jeho slavnostním odhalení | Autor: FB