Jsme televize vašeho kraje

Za otřesné týrání dvou fenek husky uložil klatovský soud dvouletou podmínku jejich majiteli

Plzeň, publikováno 12.05.2018, autor: Richard Beneš

V takto otřesném stavu byly balezeny obě fenky | Autor: Policie ČR

Rok vězení s podmíněným odkladem na dva roky, to je trest, který uložil klatovský okresní soud devětačtyřicetiletému muži ze Železné Rudy za týrání zvířat. Koncem loňského roku nechal téměř až k smrti vyhladovět dvě fenky husky zavřené v kotci na neoploceném pozemku mimo obec Alžbětín u Železné Rudy. Na vyhublá, hladová, vyčerpaná a dehydrovaná zvířata na pokraji smrti, živořící uprostřed svých výkalů, upozornili policisty začátkem loňského prosince náhodní svědci. Zarážející na celé věci je fakt, že odsouzeným mužem je psovod - záchranář a také hasič.

Muž před soudem vypověděl, že na zvířata neměl čas vzhledem k jeho pracovnímu vytížení. Doufal, že obě fenky uhynou a bude mít od nich klid! Za týrání zvířat mu hrozil až tříletý trest vězení. Majitel zvířat se už dávno předtím, než skandál naplno vypukl, o fenky řádně nestaral a tvrdil, že pro ně hledá nové majitele. Později začal po Železné Rudě rozhlašovat, že fenky už někomu dal. Málem se mu tak podařilo utýrat až k smrti desetiletou Elišku, křížence husky s malamutem a jedenáctiletou čistokrevnou husky Sindy.

Když se celá věc provalila, policisté oznámili případ veterinární správě i příslušnému odboru životního prostředí, společně pak obě fenky odebrali majiteli. Fenky putovaly do psího útulku v Klatovech, kde se naštěstí z prožitých útrap po čtvrt roce zotavily a dnes už žijí u nových páníčků. Podmínkou pro jejich adopci bylo, že musí zůstat spolu, protože jsou na sebe fixované.

Podle zákona na ochranu zvířat proti týrání, se za týrání považuje, z jiných než zdravotních důvodů omezovat výživu zvířete včetně jeho napájení. Muž na místě veřejnosti přístupném úmyslně trýznivým způsobem týral dvě fenky, protože těmto prokazatelně nepodával krmení ani nezajistil vodu.

Fotogalerie

V takto otřesném stavu byly balezeny obě fenky | Autor: Policie ČR
V útulku se obě fenky složitě a dlouho vzpamatovávaly z prožitých útrap | Autor: TV ZAK
V útulku se obě fenky složitě a dlouho vzpamatovávaly z prožitých útrap | Autor: TV ZAK
V tomto kotci držel obviněný muž obě fenky | Autor: TV ZAK