Jsme televize vašeho kraje

Pohádkový režisér Václav Vorlíček oslaví 88. narozeniny na zámku v Horšovském Týně

Plzeň, publikováno 14.05.2018, autor: Richard Beneš

Václav Vorlíček na zahájení MFF Juniorfest v roce 2017 | Autor: Juniorfest

Doslova a do písmene pohádkově oslaví 9. června své 88. narozeniny legendární režisér Václav Vorlíček. Dějištěm oslavy bude Státní hrad a zámek Horšovský Týn a mezi hosty rozhodně nebude nouze o další osobnosti českého filmu. Návštěvníci hradu si u příležitosti režisérových narozenin užijí kulturní odpoledne. Dojde také na slavnostní přejmenování zámeckého kina na Zámecké kino Václava Vorlíčka.

„Svoji účast nám již potvrdili mnohé známé osobnosti českého filmu, mezi nimiž je například Jan Kraus, dále Jana Nagyová, představitelka filmové Arabely, syn herce Vlastimila Brodského Marek Brodský, herečka Jaroslava Kretschmerová, kterou diváci znají například z filmových sérií Slunce seno, dále Libuše Švormová, Ivana Chytkova a mnozí další,“ informuje kastelán Státního hradu a zámku Horšovský Týn Jan Rosendorfský. Akce potrvá až do večerních hodin, na jejím závěru se uskuteční slavnostní otevření nově přejmenovaného Zámeckého kina Václava Vorlíčka.

Václav Vorlíček je jeden z nejúspěšnějších českých filmových režisérů a scénáristů. Během své kariéry nejčastěji spolupracoval se spisovatelem a scénáristou Milošem Macourkem a natočil řadu pohádek, které dodnes oslovují mnohé dětské i dospělé diváky. Jsou jimi například Dívka na koštěti, Tři oříšky pro Popelku, Jak se budí princezny nebo dnes již legendární seriály Rumburak a Arabela. V roce 2017 získal čestnou cenu prezidenta karlovarského filmového festivalu za celoživotní dílo.

Režisér je však spjat i s Juniorfestem - Mezinárodním filmovým festivalem pro děti a mládež. „Václav Vorlíček stál při festivalu od jeho počátků a dodnes je jeho pravidelným hostem. Mimo jiné obdržel na Juniorfestu v roce 2011 cenu Zlatá rafička za celoživotní přínos dětskému filmu. Uspořádat událost ku příležitosti jeho narozenin a přejmenovat po něm zámecké kino, v němž Juniorfest ve svých počátcích začínal a dodnes působí, pro nás bylo nejen logickým vyústěním této spolupráce, ale prioritně sdělením díků Václavu Vorlíčkovi, kterého si velice ceníme,“ uvedla ředitelka festivalu Judita Soukupová.

Vstupenky na událost budou k prodeji na pokladně zámku v den konání akce od 9.00 hodin. Cena vstupného je 60 korun.

 

Fotogalerie

Václav Vorlíček na zahájení MFF Juniorfest v roce 2017 | Autor: Juniorfest