Jsme televize vašeho kraje

AKTUALIZOVÁNO: Na letišti v Klatovech se zranila při podvečerním seskoku zahraniční parašutistka

Plzeň, publikováno 14.05.2018, autor: Richard Beneš

Letiště v Klatovech je mezi parašutisty nesmírně oblíbené, i když se tam stala už celá řada tragických nehod | Autor: Archiv

Pozemní i letečtí záchranáři zasahovali v pondělí večer na letišti v Klatovech, kde se při seskoku zranila německy hovořící sportovní parašutistka. Mluvčí záchranné služby Martin Brejcha potvrdil, že záchranáři zraněnou cizinku letecky transportovali na urgentní příjem do plzeňské fakultní nemocnice. Žena byla při vědomí a neměla by být v ohrožení života. Okolnosti jejího pádu teď vyšetřuje policie. Zkušená parašutistka absolvovala standardní seskok, bohužel se jí nepodařilo na zemi bezpečně přistát.

„Jednalo se o šestapadesátiletou cizinku, která nezvládla přistávací manévr. Žena se podrobila dechové zkoušce i testu, zda není ovlivněna návykovou látkou a v obou případech s negativními výsledky,“ uvedla k případu mluvčí klatovské policie Dana Ladmanová.

Letiště v Klatovech se těší velké oblibě především u západoevropských parašutistů, kteří tam už od začátku devadesátých let minulého století jezdí po stovkách trénovat. Na letišti, které využívají jako dlouhodobou výcvikovou základnu pak pobývají celou sezónu. Denně se na letišti uskuteční několik stovek seskoků. Bohužel klatovské letiště už zažilo celou řadu seskoků, které skončily pro parašutisty smrtí. Jen od srpna 2013 už při seskocích zahynulo osm zahraničních i českých parašutistů. Celá řada dalších případů se stala i v dřívějších letech. Mnoho dalších parašutistů pak skončí každý rok se zraněním v nemocnici. Loni se velmi vážně zranili při seskoku dva parašutisté.

Ani loňská sezóna na letišti v Klatovech se bohužel neobešla bez úmrtí sportovce. V srpnu se německému parašutistovi při skupinovém seskoku zamotal padák s padákem dalšího skokana. Zatímco prvnímu muži se podařilo zamotaný padák odhodit a následně bezpečně přistát pomocí záložního padáku, druhý muž takové štěstí neměl, i když se jednalo o zkušeného parašutistu. Zřítil se na plochu letiště a na místě zahynul. Hodně parašutistů v Klatovech provozuje oblíbenou, ale velmi nebezpečnou disciplínu zvanou swooping, která je založena na vysokorychlostním přistání na padáku. Bohužel právě při této disciplíně vzniká nejvíce zranění i smrtelných úrazů.

Fotogalerie

Letiště v Klatovech je mezi parašutisty nesmírně oblíbené, i když se tam stala už celá řada tragických nehod | Autor: Archiv
Transport zraněné osoby do vrtulníku letecké záchranné služby | Autor: HZSPK