Jsme televize vašeho kraje

Areál DEPO2015 ovládnou drony, chystá se největší přehlídka bezpilotního létání

Plzeň, publikováno 16.05.2018, autor: Richard Beneš

DronFest patří mezi největší akce svého druhu na světě | Autor: DronFest

Absolutně největší koncentrace dronů na jediném místě na území ČR se očekává ve dnech 1. a 2. června v areálu DEPO2015. Uskuteční se tam v pořadí už třetí ročník festivalu bezpilotního létání DronFest, který patří mezi největší akce svého druhu na světě. DronFest začalo město pořádat, aby představilo veřejnosti své aktivity na poli bezpilotního leteckého průmyslu a popularizovalo toto rychle se rozvíjející odvětví, které má v Plzni stabilní základnu.

„Plzeň je, co se týká dronů, opravdu výjimečná. Máme Dronet, vlastní středisko pro firmy a studenty, kteří se zabývají inovacemi a technologiemi spojenými s bezpilotním leteckým průmyslem, ve spolupráci se ZČU vzděláváme studenty v jedinečném výukovém programu zaměřeném na drony. Pomocí dronů měříme úniky tepla v budovách, spolupracujeme s integrovaným záchranným systémem, bezpilotní letecká technika poskytuje data o průjezdnosti monitorované části města, která slouží k optimalizaci dopravní situace,“ řekl primátor Plzně Martin Zrzavecký (ČSSD).

Drony v Plzni také monitorují napadení kůrovcem v městských lesích nebo provádějí velmi přesné kontroly mostních konstrukcí. DronFest je podle primátora akcí, která, atraktivním způsobem přibližuje toto rychle se rozvíjející odvětví široké veřejnosti, poskytuje prostor pro setkávání odborníků, sdílení zkušeností a nabízí na jednom místě informace, ke kterým by se lidé jen těžko dostávali. „Jsem hrdý na to, že právě v Plzni se takováto show koná a že si již získala uznání nejen u nás, ale i ve světě,“ dodal primátor.

Organizátoři DronFestu slibují bohatý program, chybět nebudou oblíbené letecké ukázky s komentářem, veletrh dronů, závody v FPV létání nebo přednášky na nejrůznější témata. „Co se týká přednášek, letos se zúčastní velmi zajímaví hosté, a to i ze zahraničí. Pozvání přijala například Gail Orenstein, světově proslulá novinářka, která zachycuje dronem dění mimo jiné v zemích zmítaných válečným konfliktem, vystoupí nezaměnitelná osobnost v oblasti bezpilotního létání fotograf Petr Jan Juračka a lidé se setkají třeba i s Antonínem Procházkou mladším, s nímž nahlédnou do zákulisí filmového natáčení,“ upřesnil Tomáš Cholinský ze Správy informačních technologií města Plzně.

Nevšední podívanou nabídne jediná městská FPV aréna v České republice. V ní se utkají piloti s malými závodními drony. „FPV je zkratka z angličtiny, tedy First Person View. Piloti mají na sobě brýle, do kterých se jim promítá obraz z kamery umístěné na dronu. Na letišti budeme mít připravené velkoplošné obrazovky, které právě tento obraz budou snímat, takže se návštěvníci budou moct opravdu vcítit do role závodníků. Určitě stojí za zmínku, že návštěvníci se zde mohou potkat s nejlepším pilotem závodních dronů v České republice, profesionálem světového formátu Janem Mittnerem,“ doplnil ředitel Správy informačních technologií města Plzně Luděk Šantora.

Novinkou letošního ročníku je tematický blok zaměřený na odbornou veřejnost, kde se budou prezentovat témata jako letecká inspekce mostů, střech, vnitřních prostor, detekce zatékání, letecká termografie, využití dronů v zemědělství, identifikace, zaměřování a rušení dronů, kamery pro leteckou fotogrammetrii a další. „Tento blok je tedy vhodný například pro státní i soukromé subjekty z oblasti pojišťovnictví, zemědělství, dopravy, energetiky, stavební firmy, společnosti vlastnící výrobní haly nebo zástupce z řad integrovaného záchranného systému,“ vysvětlil Luděk Šantora.

Návštěvníci akce se mohou těšit například na simulátory létání, formule 1 nebo stav beztíže, adrenalin s TEP Factorem, laser game, Nerfligu a další doprovodný program. Vstupné na DronFest je stejně jako v předchozích letech zdarma.

Fotogalerie

DronFest patří mezi největší akce svého druhu na světě | Autor: DronFest
V Plzni to s drony umí | Autor: Richard Beneš