Jsme televize vašeho kraje

Žena si spletla památník Díky, Ameriko! s veřejnými záchodky, strážníci razantně zakročili

Plzeň, publikováno 16.05.2018, autor: Richard Beneš

Památník Díky, Ameriko! si tato žena spletla s veřejnými záchodky | Autor: Městská policie

Zvýšený dohled strážníků městské policie u památníku Díky, Ameriko! po kterém minulý týden volali někteří radní, se ukazuje jako naprosto nezbytný. Potvrdil to aktuální případ, kdy u paty památníku močila za bílého dne podnapilá žena. Podobný případ, kdy stejným způsobem znečistil a zhanobil památník jeden mladý muž jen 90 minut po slavnostním odhalení obnoveného památníku, řešila policie v minulých dnech. V blízkosti památníku by se měla nepřetržitě pohybovat hlídka městské policie, která by takovému jednání měla okamžitě zabránit.

„Strážník městské policie obsluhující městský kamerový systém odhalil přestupkové jednání devětatřicetileté ženy u pomníku Díky, Ameriko! Jeho pozornosti neunikla žena v podnapilém stavu, která si přišla ulevit a bez ostychu a rozpaků se vymočila na chodník u památníku,“ uvedla mluvčí městské policie Jana Pužmanová.

Operační strážník vyslal ihned k místu hlídku v terénu. Té se zdařilo ženu zastihnout ještě u pomníku. „Při podání vysvětlení hovořila pohrdavě o tom, že si může močit, kde chce a kdy chce. Jakmile jí strážníci sdělili rozhodnutí převézt ji na záchytku, neboť nebyla schopná kontrolovat své chování, ohrožovala svůj život a zdraví, hrubě urážela kolemjdoucí, začala být agresivní a pokusila se odejít. Po jednom ze strážníků, který jí chtěl v odchodu zabránit se ohnala taškou. Její agresi zklidnily nakonec donucovací prostředky,“ řekla mluvčí Pužmanová. Přímo od památníku žena putovala vozidlem pro převoz podnapilých osob na záchytku. Po vystřízlivění se bude zpovídat z přestupkového jednání.

„Památník Díky, Ameriko! je evidován jako válečný hrob. Chceme proto zajistit vhodné chování občanů na tomto místě i určitou úctu, kterou by památník jako pietní místo připomínající osvobození města Plzně americkou armádou měl užívat,“ vysvětlil záměry města technický náměstek primátora Pavel Šindelář (ODS). Ten je přesvědčen o tom, že pomník musí být čistě pod fyzickým dohledem. „Kamera to neřeší, ta většinou jen zaznamenává co se děje, ale nechytí toho pachatele přímo při páchání toho přestupku. Tady je potřeba ty lidi, kteří se tam válí, nebo páchají jiný druh přestupků, vykázat z toho místa. Je to také o exemplárních trestech. Takto se lidí v Plzni chovat nemají,“ dodal technický náměstek primátora.

Fotogalerie

Památník Díky, Ameriko! si tato žena spletla s veřejnými záchodky | Autor: Městská policie
Památník Díky, Ameriko! si tato žena spletla s veřejnými záchodky | Autor: Městská policie
Tento muž se přiznal, že pomník pomočil z politických pohnutek | Autor: Archiv