Jsme televize vašeho kraje

Padlo obvinění za loňský výbuch skladu propanbutanových lahví, kde zahynul jeden člověk

Plzeň, publikováno 17.05.2018, autor: Richard Beneš

Zničený sklad v jehož troskách zahynul jeden člověk | Autor: ZZSPK

Z obecného ohrožení z nedbalosti obvinili kriminalisté dvaašedesátiletého muže v souvislosti s loňským výbuchem nahromaděného plynu a s následným rozsáhlým požárem skladu propanbutanových lahví, při němž zahynul devětapadesátiletý muž. Tragédie se stala loni koncem června v areálu v Plané na Tachovsku.

„Na základě vyšetřování, vyslechnutých svědků a zejména ze znaleckých posudků z různých oborů je zřejmé, že obviněný po blíže nezjištěnou dobu, nejméně v obdobní několika let, skladoval propanbutanové lahve v objektu, který k takové činnosti nebyl zkolaudovaný. Sám nebo prostřednictvím dalších osob prováděl přepouštění propanbutanu, tedy přečerpával propanbutan z jedné lahve do druhé, aniž by k tomu měl příslušné oprávnění,“ popsala činnost stíhaného muže mluvčí policie Dagmar Jiroušková.

Z blíže nezjištěných příčin loni v objektu skladu explodoval nahromaděný plyn. Při požáru pak řetězově explodovalo asi 30 plynových propanbutanových lahví, jejichž kovové části létaly jako střepiny od granátů do širokého okolí skladu. V jeho blízkosti se nachází budovy dalších firem i obytné domy. Ve skladu bylo 600 až 700 tlakových lahví, zhruba stovka z nich byla prázdná. „S ohledem na uvedenou situaci byl tehdy vyhlášen zvláštní stupeň požárního poplachu spojený s uzavřením provozu na železniční trati Plzeň – Cheb, uzavřením pozemních komunikací v blízkosti požáru a evakuací osob v okolí 500 metrů od uvedeného skladu,“ řekla mluvčí Jiroušková.

Uvnitř skladu utrpěl při explozích závažné zranění jeden zaměstnanec, který pak na místě uhořel. Záchranáři na místě ošetřili ještě jednoho muže s lehčím zraněním, další utrpěl postinhalační trauma a skončil na interně nemocnice ve Stodu. Nebyl ale ohrožený na životě. Při zásahu si jeden hasič poranil dolní končetiny. Hasičům se dlouho nedařilo dostat požár pod kontrolu, na místě zasahovalo 20 jednotek hasičů z Plzeňského a Karlovarského kraje. V případě prokázání viny hrozí obviněnému provozovateli skladu trest odnětí svobody na tři roky až deset let.

Fotogalerie

Zničený sklad v jehož troskách zahynul jeden člověk | Autor: ZZSPK
Uvnitř skladu bylo kolem 700takových lahví | Autor: ZZSPK
Hasiči zasahovali v areálu této firmy | Autor: ZZSPK
Zničený sklad v jehož troskách zahynul jeden člověk | Autor: ZZSPK