Jsme televize vašeho kraje

Výzkumná centra ZČU představí Sněmovně nejlepší výsledky své vědecké práce

Plzeň, publikováno 17.05.2018, autor: Richard Beneš

ZČU představí na výstavě ve Sněmovně chytrý hasičský zásahový oblek i další výsledky své vědecké činnosti | Autor: ZČU

Chytrý hasičský zásahový oblek SmartPRO, software využívaný pro titulkování v České televizi nebo elektromotocykl stylu chopper, to je jen několik výsledků vědecké činnosti, které představí Západočeská univerzita (ZČU) v prostorách Atria Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR. Výstava výzkumných center ZČU se uskuteční pod záštitou poslankyně Ilony Mauritzové (ODS) ve dnech od 21. května do 1. června.

Výsledky své vědecké práce budou výzkumná centra ZČU prezentovat v Atriu Sněmovny ve formě 21 velkoformátových fotografií doplněných textem a v několika případech i samotnými exponáty. „Zájemci se tu dozví o chytrých oknech, která umí samovolně řídit průchod tepelného slunečního záření v závislosti na teplotě, dále o unikátním řešení konstrukčních částí kolejových vozidel nebo o virtuálních modelech lidského těla. S jejich pomocí navrhují výzkumníci prvky pasivní bezpečnosti v automobilovém průmyslu, pomáhají optimalizovat lékařskou péči či predikovat poranění,“ informovala mluvčí ZČU Šárka Stará.

Nejúspěšnější vědecké projekty budou v Atriu Poslanecké sněmovny přímo vystaveny. Chybět proto nebude zásahový hasičský oblek SmartPRO, který v prosinci 2016 zvítězil v konkurenci 54 účastníků evropského předkomerčního tendru Smart@Fire. Oblek je vybaven systémem, který nepřetržitě monitoruje a vyhodnocuje bezpečnost prostředí, v němž se hasiči pohybují. Univerzita také připomene software zajišťující titulkování v České televizi a pochlubí se i prvním českým elektromotocyklem Blue Elyctra.

Výzkumná centra vybudovala Západočeská univerzita díky finančním prostředkům z Evropského fondu pro regionální rozvoj — Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace. Už na prahu nového milénia vznikl vysokoškolský ústav Nové technologie — výzkumné centrum (NTC), v roce 2014 byla při Fakultě aplikovaných věd zahájena činnost výzkumného centra Nové technologie pro informační společnost (NTIS) a rok nato začal při Fakultě strojní fungovat Regionální technologický institut (RTI) a také Regionální inovační centrum elektrotechniky (RICE) při Fakultě elektrotechnické. Všechna centra významně posilují vazby mezi univerzitou a praxí.

Fotogalerie

ZČU představí na výstavě ve Sněmovně chytrý hasičský zásahový oblek i další výsledky své vědecké činnosti | Autor: ZČU
ZČU představí na výstavě ve Sněmovně chytrý hasičský zásahový oblek i další výsledky své vědecké činnosti | Autor: ZČU