Jsme televize vašeho kraje

Plzeňský magistrát zvítězil v soutěži o nejpřívětivější úřad v rámci kraje

Plzeň, publikováno 17.05.2018, autor: Richard Beneš

Magistrát města Plzeň zvítězil v soutěži o nejpřívětivější úřad | Autor: Richard Beneš

Již potřetí za sebou získal Magistrát města Plzeň ocenění za nejpřívětivější úřad obce s rozšířenou působností v rámci Plzeňského kraje. Soutěž Přívětivý úřad vyhlašuje Ministerstvo vnitra České republiky, cílem je zmapovat přívětivost a otevřenost úřadů a zhodnotit tak kvalitu nabízených služeb. Letošního ročníku se účastnilo 151 úřadů obcí s rozšířenou působností včetně městských částí Prahy. Druhé místo v rámci Plzeňského kraje pak obsadil Městský úřad Rokycany, na třetím místě se umístil Městský úřad Stod.

„Město Plzeň se dlouhodobě snaží poskytovat služby lidem vstřícně a přívětivě. Pro potřeby neslyšících jsme například letos zavedli rezervační systém, který umožňuje zajištění tlumočníka do znakového jazyka. Pro rodiny s dětmi vznikly tři nové přepážky v oddělení občanských průkazů a cestovních dokladů, které zvýší komfort rodinám s dětmi. Pokud se totiž celá rodina, která potřebuje vyřídit více dokladů najednou, objedná na určitý čas, může se jí úřednice věnovat až hodinu,“ uvedl primátor města Plzně Martin Zrzavecký (ČSSD).

Soutěž Přívětivý úřad spočívá v hodnocení přívětivosti a otevřenosti úřadů vůči občanům a jejich potřebám. Hodnotí se na základě elektronického dotazníkového šetření, v němž se sledovalo 52 kritérií rozdělených do kategorií dostupnost úřadu pro občany, transparentnost úřadu, komunikace úřadu, participace občanů a další aktivity úřadu. Velký důraz byl kladen na elektronizaci a modernizaci úřadů, zejména na využívání webových stránek k zveřejňování zásadních materiálů města. Dále se hodnotila dostupnost úřadu, nebo aktivní komunikace úřadu včetně využívání standardních i méně obvyklých komunikačních kanálů.

„Plzeň byla velice kladně hodnocena zejména v kritériích dostupnosti úřadu pro občany, kdy je rozsah doby pro veřejnost, po kterou si občané mohou vyřizovat své úřední záležitosti, opravdu nadstandardní. Rovněž kladně byla hodnocena bezbariérová dostupnost kanceláří, v nichž se řeší stěžejní agendy občanů, která se v loňském roce vylepšila vybudováním výtahu do všech pater komplexu historických radničních budov,“ vysvětlil Petr Náhlík (KDU-ČSL), náměstek primátora města Plzně.

V republikovém kole soutěže Přívětivý úřad 2018 byly jako nejlepší vyhodnoceny úřady obcí s rozšířenou působností měst Liberec, Žďár nad Sázavou a Prostějov. V rámci Plzeňského kraje se na druhém místě po Plzni umístily Rokycany, třetí příčku obsadil Stod.

Fotogalerie

Magistrát města Plzeň zvítězil v soutěži o nejpřívětivější úřad | Autor: Richard Beneš