Jsme televize vašeho kraje

Kraj získá 7,5 milionu korun na stavbu zcela nové lávky v Mostově na Chebsku

Karlovy Vary, publikováno 17.05.2018, autor: Richard Beneš

Od konce dubna už po provizorně opravené lávce jezdí cyklisté a využívají ji i chodci | Autor: Karlovarský kraj

Dotaci na vybudování zcela nové mostní konstrukce lávky v Mostově u Odravy na Chebsku získá Karlovarský kraj ze Státního fondu dopravní infrastruktury. Zcela zchátralá lávka na trase páteřní cyklostezky Ohře byla dlouho uzavřená a cyklisté museli část cesty jet po frekventované silnici. Kraj po dohodě s vedením obce Odrava lávku převzal loni do svého vlastnictví Za milion korun ji bleskově, alespoň provizorně opravil, aby se mohla používat. Zároveň se kraj zavázal k tomu, že postaví novou lávku.

Původní chátrající lávku kraj nechal posoudit z bezpečnostního hlediska a po opravách ji už od konce dubna užívají cyklisté i chodci. „Zadali jsme přípravu projektové dokumentace na novou lávku a požádali jsme o příspěvek ze Státního fondu dopravní infrastruktury. V současnosti už máme potvrzeno, že kraj na výstavbu lávky dostane dotaci 7,5 milionu korun. Předpokládáme, že celkové náklady se budou pohybovat do 12 milionů korun,“ uvedl náměstek hejtmanky Martin Hurajčík (ANO). Stavba nové lávky by mohla začít ještě letos.

Nová lávka je navržena jako jednopolová visutá ocelová konstrukce s ocelovými pylony tvaru A. Délka přemostění je 64,9 metru, šířka 2,5 metru. „Původní lávku necháme demontovat a pilíře zasazené v korytě řeky Ohře se kompletně odstraní, aby se zlepšil průtok vody. Je to i požadavek podniku Povodí Ohře pro případ intenzivních srážek a hrozící povodně,“ dodal ředitel Krajské správy a údržby silnic Karlovarského kraje Jan Lichtneger.

Kvůli uzavření lávky museli cyklisté projíždějící po páteřní Cyklostezce Ohře využívat náhradní trasu přes Odravu. Zejména pro rodiny s malými dětmi byla jízda po frekventované silnici velmi nebezpečná.

 

Fotogalerie

Od konce dubna už po provizorně opravené lávce jezdí cyklisté a využívají ji i chodci | Autor: Karlovarský kraj