Jsme televize vašeho kraje

Krajské volby 2012 jsou v plném proudu, mnozí lídři šli k urnám už v pátek

Plzeň, publikováno 12.10.2012, autor: Richard Beneš

Krajské volby 2012 jsou v plném proudu | Autor: Richard Beneš

Na plné pecky už běží v celé České republice krajské volby a v jedné třetině země také senátní volby. Volební urny se v pátek otevřely úderem 14.00 hodin a v Plzeňském kraji už k volbám přišla celá řada lídrů nejvýznamnějších politických stran. Naopak až v sobotu ráno se vypraví do volební místnosti současný hejtman a lídr kandidátky ČSSD Milan Chovanec.

Bezprostředně po otevření volební místnosti v Bezděkově u Klatov šel k volbám krajský lídr kandidátky KSČM Karel Šidlo, který se netajil tím, že hlas dává sobě. Ve Spáleném Poříčí na jižním Plzeňsku pak ještě brzy odpoledne navštívil volební místnost Pavel Čížek s manželkou, který je lídr kandidátky TOP 09 a Starostové, zároveň je i dlouholetým starostou Spáleného Poříčí. V hasičárně v Plzni – Hradišti odevzdal svůj hlas lídr kandidátky KDU-ČSL Petr Náhlík.

Lídr kandidátky KDU-ČSL Petr Náhlík přišel volit do hasičárny v Plzni - Hradišti | Autor: Richard Beneš

Krátce po 15. hodině přijel do volební místnosti v Plzni – Valše i krajský šéf ODS Jiří Pospíšil, který je vedle svého rivala Milana Chovance z ČSSD největším kandidátem na hejtmana Plzeňského kraje. Do volební místnosti v tělocvičně na hřišti na okraji Valchy musel Pospíšil, stejně jako ostatní voliči přijet po staveništi, protože kolem probíhá rozsáhlá výstavba nových bytových domů. „Jsem přesvědčen, že jde o mimořádně významné volby, které ovlivňují život našich občanů. Zda přijde více lidí než k parlamentním volbám si ale nemyslím, očekávám volební účast kolem 50 procent. Volby mohou mít vliv i na centrální politiku, protože ukážou to, jak voliči hodnotí jednotlivé politické strany. Doufám, že to voliči nebudou vnímat jako referendum o vládě, je to referendum o tom, jak kraje byly v posledních létech spravovány,“ uvedl Pospíšil.

„Jsem rád, že politické strany v našem regionu zachovaly korektní a věcnou kampaň, na druhou stranu nemohu nezmínit to, že plzeňskou volební kampaň velmi výrazně ovlivnila brutální, intenzivní a negativní kampaň Víta Bárty z Věcí veřejných, který do ní investoval statisíce korun, ve snaze mě i kandidáty ODS výrazně poškodit nepravdivou kampaní. Jsem sám zvědav, zda voliči na takovou kampaň slyší. Hlasování v našem kraji není jen o tom, zda zde bude pravicový či levicový hejtman. Je to i tom, zda v politice mají místo lidé jako je Pospíšil nebo Vít Bárta. Je to o tom, zda lidé uvěří lžím Bárty, nebo zda podpoří moji osobu do funkce krajského zastupitelstva,“ řekl bývalý ministr spravedlnosti.

Jiří Pospíšil volil v Plzni - Valše | Autor: Richard Beneš

Podle Pospíšila jsou šance ODS a ČSSD v Plzeňském kraji vyrovnané, dopředu nechtěl odhadovat své šance na hejtmana, to prý záleží na tom, jak bude vypadat povolební zastoupení stran v krajském zastupitelstvu. „Hejtman není volen přímo, volí ho krajské zastupitelstvo, záleží na tom, jaké strany se do zastupitelstva dostanou a jaké tam následně vzniknou koalice. Musím konstatovat, že největším soupeřem pro ODS není ČSSD, ale právě Vít Bárta, který sice nekandiduje v Plzeňském kraji, neinvestoval však možná i miliony korun do nepravdivé kampaně proti mně. Já jsem v rámci kampaně neužil jediného podrazu, neuvedl jsem jedinou negativní repliku proti konkurentům,“ dodal Pospíšil. Po namáhavé kampani se jede v sobotu ráno vyvětrat na Šumavu, večer se vrátí do Plzně sledovat výsledky voleb do štábu ODS.  

Vyjádření k volbám od hejtmana Milana Chovance přinese redakce serveru Regionpodloupou.cz v sobotu dopoledne.

Fotogalerie

Krajské volby 2012 jsou v plném proudu | Autor: Richard Beneš
Jiří Pospíšil volil v Plzni - Valše | Autor: Richard Beneš
Lídr kandidátky KDU-ČSL Petr Náhlík přišel volit do hasičárny v Plzni - Hradišti | Autor: Richard Beneš
Lídr KSČM v Plzeňském kraji Karel Šidlo volil v Bezděkově u Klatov | Autor: Jan Dvořák
Šéf kandidátů TOP 09 a Starostové Pavel Čížek volil ve Spáleném Poříčí na jižním Plzeňsku, kde je i starostou | Autor: Jan Dvořák