Jsme televize vašeho kraje

Karlovarská nemocnice zahájila přestavbu gynekologicko-porodnického oddělení

Karllovy Vary, publikováno 21.05.2018, autor: Richard Beneš

Karlovarská krajská nemocnice zahájila přestavbu gynekologicko - porodnického oddělení | Autor: Richard Beneš

Přestavbu gynekologicko - porodnického oddělení zahájila v pondělí Karlovarská krajská nemocnice. V původních prostorách porodnice vzniknou nové vzdušné pokoje, moderní porodní boxy, jeden z nich dokonce s porodní vanou, dále porodní operační sál i kompletně vybavená novorozenecká lůžka. Kraj na akci vynaloží celkem 90,7 milionu korun. První etapa rekonstrukce bude dokončena příští rok v březnu, druhá pak na konci října 2019.

„Karlovarská porodnice je velmi vytížená a budoucí maminky sem směřují i proto, že zde najdou kvalitní péči v případě komplikovaných porodů nebo předporodních obtíží. Jsem moc ráda, že jim už brzy při tak důležitém okamžiku, jakým je narození miminka, nabídneme komfortní a příjemné zázemí. Na přestavbu porodnice čekají dlouho i zdravotníci, kteří tam pracují,“ uvedla Jana Vildumetzová (ANO), hejtmanka Karlovarského kraje.

Oddělení bude v provozu i během stavebních úprav. „Vycházíme tak vstříc přání maminek, které chtějí rodit právě v Karlových Varech,” řekla Jitka Samáková, předsedkyně představenstva Karlovarské krajské nemocnice. Právě karlovarská porodnice je nejvyhledávanější ze všech v regionu a ročně zde lékaři přivedou na svět zhruba tisícovku miminek. „Samozřejmě každá stavba s sebou přináší jistá omezení. Ale uděláme všechno pro to, aby měla na maminky i děti minimální dopad a odnesly si od nás jen ty nejlepší vzpomínky,” vysvětlila Samáková.

„Moc bych si přál, aby nová porodnice splnila očekávání nastávajících rodiček, a také aby moderní vybavení a zázemí přilákalo i sestry a lékaře, které v našich nemocnicích tolik potřebujeme,“ dodal Jan Bureš (ODS), krajský radní pro oblast zdravotnictví.

„Konečně by mělo vzniknout oddělení s parametry současného porodnictví. Tři plně vybavené porodní boxy, porodnické šestinedělí s vysokým komfortem pro matky a dva pokoje jako jednotka intenzivní péče. Měl by být kladen důraz na intimitu a soukromí rodičky a lidí, kteří s ní přicházejí," řekl primář gynekologicko-porodnického oddělení Tomáš Semerádt.

Porodnické oddělení bude mít 17 lůžek v nových pokojích, v části pro riziková těhotenství se plánuje čtyři až šest lůžek. Kromě toho vzniknou tři porodní boxy, přičemž součástí jednoho z boxů bude i speciální porodní vana, která je určena pro ty maminky, jež si budou přát rodit do vody. Dále stavebníci vybudují porodní operační sál a šest novorozeneckých lůžek v novorozenecké části oddělení. Počítá se i se čtyřmi inspekčními pokoji.

Od července bude gynekologicko-porodnické oddělení v Karlových Varech jedinou porodnicí na Karlovarsku vzhledem k tomu, že porodnice v Ostrově nedávno ukončila provoz. Důvodem byl klesající počet porodů a nedostatek personálu. Rekonstrukcí naopak už loni prošla porodnice v Sokolově, která je teď nejmodernější v kraji.

Fotogalerie

Karlovarská nemocnice zahájila přestavbu gynekologicko-porodnického oddělení | Autor: TV ZAK
Karlovarská nemocnice zahájila přestavbu gynekologicko-porodnického oddělení. Oddělení bude v provozu i během stavebních úprav | Autor: TV ZAK
Karlovarská nemocnice zahájila přestavbu gynekologicko-porodnického oddělení. V těchto prostorách vzniknou nové moderní porodní boxy | Autor: TV ZAK
Karlovarská krajská nemocnice zahájila přestavbu gynekologicko - porodnického oddělení | Autor: Richard Beneš