Jsme televize vašeho kraje

Chebsko se v noci opět pořádně zatřáslo, seismografy zaznamenaly zatím nejsilnější zemětřesení

Chebsko, publikováno 22.05.2018, autor: Richard Beneš

Takto zachytila silné zemětřesení v pondělí večer stanice v Lubech | Autor: Geofyzikální ústav Akademie věd

Chebsko v noci na úterý zase pořádně otřásalo. Nejsilnější otřesy zaznamenaly seismografy na seismologických stanicích na západě Čech před půlnocí. Zemětřesení pocítili i lidí žijící v oblasti. Podle Geofyzikálního ústavu Akademie věd ČR dosáhlo pondělní zemětřesení hodnoty magnituda 4,1. To je za poslední dobu nejvyšší naměřená hodnota. Zemětřesný roj trvá na Chebsku už dva týdny.

Asi největší otřes zaznamenali lidé v pondělí ve 23.00 hodin, přičemž epicentrum bylo nedaleko Lubů u Chebu. Epicentrum bylo asi v hloubce 6,7 kilometru. Poslední silnější otřes, který měl sílu 3,4 stupně, byl v hloubce devíti kilometrů. V posledních dnech sice otřesy zeslábly a lidé je necítili, ale zemětřesný roj zcela neustal, jak potvrdila aktuální situace. Otřesy zřetelně cítili i lidé v Sokolově.

„V souvislosti s otřesy nemuseli hasiči nikde na území kraje žádným způsobem zasahovat. Hasiči bezprostředně po zemětřesení přijali několik hovorů na tísňové lince od obyvatel kraje, mimo jiné i z Karlových Varů. Volající se ptali na informace o situaci, případě požadovali základní rady, jak se chovat. Dostalo se jim vysvětlení, že zemětřesení této velikosti je rozpoznatelné a může dojít k pohybu předmětů. K větším škodám na majetku ale nedochází a lidé tak nejsou v ohrožení,“ informoval mluvčí hasičů Martin Kasal.

Příčinou zemětřesení na západě Čech je patrně zeslabení zemské kůry pod touto oblastí. Typickou jsou takzvané zemětřesné roje, kdy nastávají až tisíce slabších otřesů během několika dní až měsíců. Podle informací z webu web Geofyzikálního ústavu Akademie věd se většina otřesů odehrává ve zlomové oblasti poblíž Nového Kostela. Ta je dlouhá asi deset kilometrů a epicentrum otřesů je v hloubkách mezi šesti a jedenácti kilometry.

Fotogalerie

Takto zachytila silné zemětřesení v pondělí večer stanice v Lubech | Autor: Geofyzikální ústav Akademie věd
Takto zachytila silné zemětřesení v pondělí večer stanice v Lubech | Autor: Geofyzikální ústav Akademie věd