Jsme televize vašeho kraje

Kraj poskytne tři miliony obcím na zajištění bezpečnosti v souvislosti s průmyslovými zónami

Plzeň, publikováno 23.05.2018, autor: Richard Beneš

Krajský úřad Plzeňského kraje - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš

Radní Plzeňského kraje schválili vyhlášení dotačního programu na podporu obcí Plzeňského kraje při zajišťování bezpečnosti v souvislosti s rozvojem průmyslových zón. K dispozici budou tři miliony korun. Plzeňský kraj je jedním z krajů, kterých se významně dotýká problematika zaměstnávání cizinců v průmyslových zónách a s ní spojená proměna bezpečnostní situace.

„Vznikla pracovní skupina koordinovaná ministerstvem vnitra, kde jsou zastoupeny jak dotčené úřady, tak kraje a obce. Jedním ze závěrů z jednání se starosty dotčených obcí je potřeba finanční podpory menších obcí při zajištění bezpečnosti a veřejného pořádku na jejich území prostřednictvím obecní policie. Za tímto účelem byl zpracován tento dotační program,“ informoval hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard (ČSSD).

Žadatelem o dotaci může být obec Plzeňského kraje s počtem obyvatel do 2000, která nemá zřízenou obecní policii. Finanční podpora bude poskytnuta maximálně do výše 85 procent celkových nákladů na realizaci projektu. Maximální výše dotace v jednotlivém případě je 500 tisíc korun. Z dotace lze financovat maximálně 12 měsíců činnosti obecní policie na území obce.

„Podpora se poskytuje na neinvestiční výdaje bezprostředně a nezbytně nutné pro činnost obecní policie. V případě zajištění veřejného pořádku zřízením vlastní obecní policie je dotace určena na neinvestiční náklady jako jsou například náklady na mzdy, pojistné na sociální zabezpečení, školení, kurzy, výstroj, provozní náklady. Z dotace nelze hradit náklady na výzbroj,“ dodal hejtman Josef Bernard.

Fotogalerie

Krajský úřad Plzeňského kraje - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš