Jsme televize vašeho kraje

Zastupitelstvo čeká hlasování o fúzi Plzeňské teplárenské s Plzeňskou energetikou

Plzeň, publikováno 23.05.2018, autor: Richard Beneš

Plzeňská teplárenská | Autor: Richard Beneš

Klíčové hlasování čeká ve čtvrtek plzeňské zastupitele. Budou rozhodovat o tom, zda se spojí městská společnost Plzeňská teplárenská s firmou Plzeňská energetika. Loni v prosinci zastupitelé města rozhodli o přípravě fúze obou společností. Teď budou zástupci města hlasovat o přijetí akcionářské dohody, kterou vlastník Plzeňské energetiky - Energetický a průmyslový holding (EPH) miliardáře Daniela Křetínského s městem připravuje. Očekává se bouřlivá diskuse napříč celým zastupitelstvem. A není vůbec jasné, zda se tentokrát definitivně o fúzi obou společností rozhodne. Nelze vyloučit, že bude celá věc odsunuta na další termín, aby se stačily vypořádat některé nové připomínky, které na jednání zastupitelstva zcela jistě zazní.

Hned tři zásadní připomínky mají k připravované fúzi opoziční zastupitelé z TOP 09, kteří ovšem loni v prosinci spojení obou firem vyjádřili podporu. „Prvním okruhem je strategická smlouva mezi městem a dvojicí společností, které dodávají uhlí. Podle smlouvy mají zástupci společností nárok na dvě místa v dozorčí radě. Město se jich dále musí zeptat na souhlas v případě majetkové změny ve společnosti. Město teď zřejmě nemá souhlas Sokolovské uhelné a Carbounion na změny ve společnosti,“ uvedl zastupitel Michal Vozobule. Město podle jeho slov musí vypořádat strategickou smlouvu tak, aby zajistilo souhlas obou firem s fúzí a aby došlo ke zrušení strategické smlouvy.

Zastupitelé TOP 09 vidí další problém v avizovaném tříletém slibu fixace cen tepla, který se ovšem vztahuje už na rok 2018. „Proces fúze byl skutečně zahájen 1. ledna 2018, nicméně o ceně za rok 2018 rozhodovalo představenstvo společnosti plně ovládané městem a řeklo, že cenu zvyšovat nebude. Nenapadlo by nás, že v návrhu fúze bude tříletá fixace ceny tepla zařazena už do tohoto roku. To by platilo, že fixace platí jen do roku 2020. Požadujeme tedy, aby se fixace vztahovala i na rok 2021. Společnost to určitě bez problému zvládne, za poslední dva roky se také ceny tepla nezvyšovaly,“ konstatoval Vozobule.

Uvnitř společnosti Plzeňská teplárenská jsou dnes podle TOP 09 nevypořádané záležitosti týkající se společnosti ČKD DIZ, která stavěla spalovnu, byla jí vypovězena smlouva na základě jejího neplnění a toho, že se ČKD DIZ dostala do insolvence. „Plzeňská teplárenská čerpala bankovní záruku a ta je dnes předmětem sporu mezi insolvenčním správcem, který požaduje po PT nějaké finanční prostředky. Pokud bude nucena PT část té bankovní záruky vrátit, tak bychom to měli kompenzovat společnosti pana Křetínského, protože to vzniklo ještě před fúzí. Chceme aby tam byl mechanismus, který zajistí, že tyto peníze na kompenzaci nepůjdou z rozpočtu města. Je třeba to vyřešit v rámci dividendové politiky PT,“ shrnul nejdůležitější sporné body podle TOP 09 Michal Vozobule. Dodal, že v momentě, kdy se toto podaří splnit je TOP 09 připravena fúzi podpořit.

Technický náměstek primátora Plzně Pavel Šindelář (ODS) uvedl, že zmíněné připomínky TOP 09 zná, vnímá je a rozumí jim. „Všechny jsou řešitelné, podrobně se k tomu vyjádřím na jednání zastupitelstva,“ uvedl ve středu pro server TV ZAK.

Fotogalerie

Plzeňská teplárenská | Autor: Richard Beneš
Plzeňská energetika | Autor: TV ZAK