Jsme televize vašeho kraje

Zastupitelé Plzně rozhodli o fúzi Plzeňské teplárenské s Plzeňskou energetikou

Plzeň, publikováno 24.05.2018, autor: Richard Beneš

Pro fúzi hlasovalo 30 zastupitelů, proti 12 | Autor: Plzen.eu

Městská společnost Plzeňská teplárenská se spojí s další energetickou společností Plzeňská energetika, patřící do koncernu EPH miliardáře Daniela Křetínského a vytvoří tak jeden silný společný subjekt, ve kterém bude mít město podíl 65 procent, zatímco EPH zbývajících 35 procent. Rozhodli o tom hlasováním zastupitelé města. V představenstvu nové firmy bude mít Křetínského skupina čtyři ze sedmi křesel. Až do roku 2021 garantuje občanům Plzně současné ceny tepla, které jsou druhé nejnižší v rámci celé republiky. Pro fúzi se vyslovilo 30 zastupitelů, proti bylo 12 představitelů města, nikdo se nezdržel a pět zbývajících mělo omluvenku. I tentokrát samotnému hlasování předcházela bouřlivá diskuse a Daniel Křetínský trpělivě a srozumitelně odpovídal na všechny otázky ze strany zastupitelů.

Pro fúzi hlasovaly jednotně celé zastupitelské kluby ODS, TOP 09 a až na dva, také většina zastupitelů ČSSD. Proti byli zastupitelé KDU-ČSL, KSČM a většina Občanů patriotů.

Technický náměstek primátora Pavel Šindelář (ODS) jako předkladatel na úvod diskuse uvedl, že vše podstatné už bylo řečeno na předchozích jednáních. Konstatoval, že den před zastupitelstvem se podařilo úspěšně vyjednat zrušení smlouvy o dodávkách uhlí pro město Plzeň ze strany společností Sokolovská uhelná a Carbounion. Díky tomu tak získá město v nové společnosti dvě nová místa v dozorčí radě, která až doposud patřila těmto partnerům. Dál technický náměstek uvedl, že od okamžiku zápisu fúze do obchodního rejstříku běží tři roky fixace současných cen tepla.

Zastupitel Petr Suchý (TOP 09) zdůraznil, že Plzeň má druhé nejnižší ceny za teplo v celé republice. „Díky fúzi budeme mít nově pod kontrolou vytápění Skvrňan, které až doposud vytápěla Plzeňská energetika. Budeme také nově vytápět Borská pole, což je velmi strategická lokalita, kde se platí za teplo jiné ceny,“ prohlásil Suchý. 

Zřejmě největším odpůrcem spojení obou energetických společností byl koaliční zastupitel Ludvík Rösch (OPAT), kterému vedle samotné fúze vadilo zejména to, že součástí nového společného podniku se stane i spalovna v Chotíkově. „Není pravda, že by bylo teď důležité honem měnit kotle. Není dobré řešení přejít o 100 procent vlastnictví v teplárně, když o to město dlouhá léta usilovalo a nakonec se to podařilo. Město nemá dělat byznys, proto by měla zůstat teplárna v majetku města. Zřejmě pak nebudou takové dividendy. To samé je se spalovnou, nejdříve se mluvilo o tom, že nebude spalovna součástí procesu fúze a najednou je součástí fúze,“ uvedl Rösch. Chtěl také znát odpověď na to, co přinese pro město výhodná fúze Křetínského společnosti.

„Oddělování spalovny od obou tepláren se ukázalo jako složité. Původně se nejednalo o spalovně. Je ale mnohem výhodnější a strategicky správnější, aby zůstala ve společném podniku. Nárůst ceny spalovny totiž časem dramaticky vzroste. Lze očekávat budoucí zisky spalovny. A to zohledňujeme, spalovna se vkládá do společné firmy ze její budoucí hodnotu,“ řekl Křetínský. Zdůraznil také, že společná firma ušetří oběma společnostem v nadcházejících deseti létech asi 2,5 miliardy korun. „My budeme do roku 2035 nuceni společně vybudovat nový zdroj energie, který bude zřejmě na plyn. Z té úspory bude náležet 65 procent městu a 35 procent nám. Je to pro nás motivace, abychom měli o tento společný podnik zájem,“ uvedl Křetínský.

Miliardář Křetínský dále vysvětlil, že jeho energetický koncern patří mezi nejméně zadlužené velké energetiky v Evropě a za absurdní označil představy, že by někdo někdy chtěl z tohoto koncernu vyvádět nějaký majetek. „Rozumím tomu, že posuzujete složitou otázku, ale strašíte něčím, co nemůže nastat. Řízení podniku podléhá dozorčí radě, kde má většinu město. Bez souhlasu města nelze dělat žádné významné kroky. My potřebujeme mít většinu v představenstvu, abychom měli možnost jednat s plným nasazením v zájmu společného podniku. Partnerství dává velký smysl. Teplárna jinak nemůže udržet ceny tepla. My vám skutečně pomůžeme, i když to teď nevidíte. Bez fúze jste na dobré cestě do pekel za současné situace v energetice,“ vysvětlil dále Křetínský. Plzeňská teplárenská je podle jeho slov ve velmi dobré kondici. Ale bez spojení s druhou společností by se nevyhnula masivním investicím do modernizace.

Při jednání zastupitelstva dostali prostor vyjádřit své názory na spojení obou energetických společností také tři občané Plzně. Zdeněk Novák z Výboru pro místní referendum vyzval představitele města, aby nechali o fúzi rozhodnout občany města v referendu. Organizátorům referenda se ovšem nepodařilo shromáždit potřebných 13 tisíc hlasů občanů Plzně, které by plebiscit umožnily. Další občan Jaroslav Novák požadoval odložení hlasování o fúzi dokud nebudou rozhodnuty a vyřešeny všechny nejasnosti. Úplně nejraději by byl, kdyby o případné fúzi rozhodovalo až nové zastupitelstvo města.

Proti fúzi, jejíž součástí je i spalovna odpadů v Chotíkově ostře vystoupil také zástupce Pirátů Pavel Bosák. Ten označil podmínky splynutí obou společností za skandální. Podle jeho slov fúzí ovládl Plzeňskou teplárenskou menšinový vlastník, kterému je přisouzena většina v představenstvu společnosti. Spojením získal i spalovnu a do budoucna si tak zajistí i dominanci na trhu s odpady v západočeském regionu.

Město Plzeň léta usilovalo o získání stoprocentního vlivu v teplárně, což se podařilo realizovat před 13 lety. Řada zastupitelů dlouhodobě prosazovala, že by se teplárna, vodárna, dopravní podnik a odpadová firma měly spojit v jeden komunální podnik, který by nebyl zaměřený na generování zisku. Sloužit by měl především potřebám obyvatel.

Fotogalerie

Pro fúzi hlasovalo 30 zastupitelů, proti 12 | Autor: Plzen.eu
Šéf Plzeňské teplárenské Tomáš Drápela s šéfem EPH Danielem Křetínským na jednání plzeňského městského zastupitelstva | Autor: Richard Beneš