Jsme televize vašeho kraje

Bleskové povodně na západě Čech odnášely automobily a zaplavovaly domy

Plzeň, publikováno 24.05.2018, autor: Richard Beneš

V Kotovicích brala voda i autombily | Autor: HZSPK

Po celý den měli hasiči v Plzeňském kraji plné ruce práce s odstraňováním následků prudkých přívalových lijáků a bleskových povodní. Jen odpoledne a večer to bylo 27 výjezdů a vzhledem k tomu, že i večer stále hustě pršelo, nebude toto číslo zdaleka konečné. V 16 případech hasiči odčerpávali vodu z domů, nejčastěji na severním a jižním Plzeňsku, informoval večer mluvčí krajských hasičů Petr Poncar. Asi největší potopu zažila podle jeho slov obec Kotovice na jižním Plzeňsku. Obcí se prohnala asi půlmetrová vlna. Na několik hodin se pak obec změnila v jezero. Proud unášel i automobily, voda zaplavila domy i sklepy. Situaci v regionu i nadále sledujeme, protože stále ještě prší a srážky mají pokračovat i v pátek.

Přívalové lijáky zasáhly v pátek i Karlovarský kraj, kde také způsobily lokální záplavy. Na řadě místo docházelo i k výpadkům elektřiny. Bez proudu byly po osmé hodině večer Nový Kostel, Kopanina, Libavské Údolí, Luby, Chlum sv. Maří, Hájek, Březová u Karlových Varů a Kynšperk nad Ohří. Během dne zažili výpadek proudu na několik hodin také obyvatelé v Sokolově. Vodu čerpali hasiči ze zatopených sklepů ve Skalné na Chebsku, kde byly některé silnice kvůli přívalům vody nesjízdné. V Povodí voda z potoků zaplavila most a silnice byla pro auta nesjízdná. Na silnice stékala voda s bahnem z okolních polí a luk. Některé komunikace okolí Velkého Luhu, Skalné či Plesné na Chebsku byly místy neprůjezdné.

Silničáři uzavřeli neprůjezdnou silnici mezi Plesnou a Skalnou u Velkého Luhu na Chebsku. Uzavřeli také silnici, kde se kříží dvě komunikace II. třídy u Dolních Niv na Sokolovsku. „Silničáři upozorňují řidiče nákladních vozů, kteří pojedou ze Sokolova na Kraslice, aby z toho důvodu jeli přes Boučí, kde je ale třeba zvláště v případě kamionů s návěsy velké opatrnosti při průjezdu tímto úsekem,“ řekla mluvčí Karlovarského kraje Jana Pavlíková. Kvůli záplavám musela být uzavřena silnice 230 u Mariánských Lázní a na 99. kilometru dálnice D5 u Blatnice byl provoz omezen do jednoho pruhu.

Fotogalerie

Voda zaplavila obec Kotovice na jižním Plzeňsku | Autor: HZSPK
Voda zaplavila obec Kotovice na jižním Plzeňsku | Autor: HZSPK
V Kotovicích brala voda i autombily | Autor: HZSPK
Voda zaplavila obec Kotovice na jižním Plzeňsku | Autor: HZSPK