Jsme televize vašeho kraje

AKTUALIZOVÁNO: Hasiči pomáhají lidem na západě Čech s odstraňováním následků přívalových lijáků

Plzeň, publikováno 25.05.2018, autor: Richard Beneš

Tento obyvatel Hoříkovic na jižním Plzeňsku si nechal před týdnem napustit bazén křišťálově čistou vodou z cisterny. Po čtvrtečním lijáku připomíná bazén spíše septik. | Autor: TV ZAK

Hasiči v Karlovarském kraji zasahovali od čtvrtka u 46 událostí souvisejících s následky přívalových lijáků. Jejich kolegové v Plzeňském kraji měli 43 výjezdů, aktuálně v pátek dopoledne na šesti místech čerpají vodu a u jednoho rybníku čistí přepad. Dále hasiči v Plzeňském kraji od rána vyjeli na šest událostí spojených s pádem stromů, či větví do komunikace. Jak na Karlovarsku, tak i na Plzeňsku hasiči pomáhali s odstraňováním popadaných stromů, čerpali vodu ze zatopených prostor i ze zaplavených silnic a v mnoha případech čistili propustky a výpustě, které nezvládaly přívaly dešťové vody. Kvůli silnému dešti nejezdily v pátek dopoledne vlaky mezi Stodem a Holýšovem na Domažlicku na trati do Německa. Ve čtvrtek se tam doprava zastavila kvůli podmáčeným kolejím, provoz se podařilo obnovit ve 14.00 hodin.

„Ve 14 případech naši hasiči odstraňovali popadané stromy, na 20 místech pak odčerpávali vodu je událost řešena jako čerpání vody. Kvůli hromadění vody na silnicích byla od čtvrtečního odpoledne až do nočních hodin uzavřena doprava na části silnic v Luhu, Plesné, Hrzíně, Dolních Nivách, Milhostově a Mlýnku. V jednom případě v Křižovatce na Chebsku byl rodinný dům kvůli přitékající vodě neobyvatelný, starosta obce tak zajistil náhradní ubytování pro jednu osobu,“ popsal zásahy mluvčí hasičů z Karlovarského kraje Martin Kasal.

U mnoha nahlášených případů hasiči nemohli poskytnout účinnou pomoc. „Pokud lidé volají o pomoc kvůli zatopeným sklepům či částem silnic v době, kdy voda v důsledku výrazných srážek stále přibývá, není možné začít účinně čerpat. Hasiči tak velmi často provedli kontrolu stavu s tím, že nehrozí ohrožení života či zdraví, a dále nezasahovali. S oznamovateli se domluvili, že se na místo vrátí vodu odčerpat, až ustane příval vody,“ uvedl mluvčí Kasal. Zpravidla poté voda sama ustoupila.

Stejně tak nemohli hasiči účinně zasáhnout v případech, kdy v zaplavených prostorách bylo jeden až dva centimetry vody. Takto nízkou hladinu totiž nedokáží hasiči svými čerpadly odsát.

„V případech zaplavených silnic, kdy na níže položená místa stéká voda z okolí, je lepší se těmto místům zcela vyhnout. Ani zde nebývá čerpání zcela účinné do doby, než ustane přitékání vody,“ vysvětlil Kasal. Podle informací správy a údržby silnic v pátečních ranních hodinách se už voda na silnicích nedržela, silničáři postupně uklízejí povrch vozovek od nahromaděného bahna a dalších naplavenin.

Popadané stromy způsobily na několika místech v Karlovarském kraji výpadky elektřiny. Proud nešel ve večerních a nočních hodinách v Novém Kostele, Kopanině, Libavském Údolí, Lubech, Chlumu, Hájku, Březové, Kynšperku a Teplé. Podle informací z dispečinku energetiků v pátek ráno byla dodávka proudu v obcích obnovena, kromě oblasti kolem Chebu.

V Plzeňském kraji hasiči čerpali vodu na 19 výjezdech, dalších 13 se týkalo technické pomoci, jako je zprůchodňování vtokových vpustí, odstraňování bahna z komunikací a veřejných prostorů obcí, nebo hrazení pomocí pytlů s pískem Čtyřikrát také vyjely jednotky k monitorování stavu toků ve svém hasebním obvodu. „Nejčastěji vyjížděly jednotky na Rokycansku, Plzni jihu a pomyslné třetí místo má Plzeň sever. Nezanedbatelná část včerejších výjezdů připadá na odstraňování spadlých stromů, či stromů hrozících pádem. Těchto výjezdů bylo v Plzeňském kraji 11. Nejvíce práce mají hasiči v obci Kotovice, kde vyčerpávají kolem dvaceti zatopených sklepů,“ uvedl mluvčí hasičů Petr Poncar. Nejsilněji zasáhly přívalové lijáky obce Kotovice, Hradec, Hoříkovice a Týnec na jižním Plzeňsku.

Lijáky nad územím Brd zvedaly i hladiny řek v regionu, na třech místech platil v pátek první povodňový stupeň na Rokycansku na řece Klabavě a na Holoubkovském potoce.

Fotogalerie

Takto vypadá blesková záplava | Autor: HZSPK
Jeden z mnoha zatopených sklepů | Autor: HZSKK
Voda zaplavila mnoho příjezdových komunikací | Autor: HZSKK
Voda zaplavila silnice i zahrady | Autor: HZSKK
Hasiči na Karlovarsku odstraňují popadané stromy | Autor: HZSKK
Tento obyvatel Hoříkovic na jižním Plzeňsku si nechal před týdnem napustit bazén křišťálově čistou vodou z cisterny. Po čtvrtečním lijáku připomíná bazén spíše septik. | Autor: TV ZAK
Takto se prohnala voda centrem obce Hoříkovice na jižním Plzeňsku | Autor: Čtenáři
Jemné blátíčko je úplně všude, kudy se prohnala voda | Autor: TV ZAK
Blesková povodeň ničila úrodu na polích | Autor: TV ZAK
Takto se prohnala voda centrem obce Hoříkovice na jižním Plzeňsku | Autor: Čtenáři
Takto se prohnala voda centrem obce Hoříkovice na jižním Plzeňsku | Autor: Čtenáři
Blesková povodeň ničila zahrádky | Autor: Čtenáři