Jsme televize vašeho kraje

Ski&Bike Špičák zahájí letní sezonu 2. června, kdy se poprvé rozjede lanovka až k rozhledně

Plzeň, publikováno 30.05.2018, autor: Richard Beneš

Oblíbeným turistickým cílem je v letní sezoně ve Ski&Bike Špičák rozhledna na vrcholku Špičáku. | Autor: Ski&Bike Špičák

Letní sezóna na šumavském Špičáku začíná letos v sobotu 2. června a potrvá do konce října. O víkendu 2. a 3. června se také poprvé rozjede lanovka na vrchol Špičáku. V létě jezdí od 9.00 do 17.00 hodin, v pátek a sobotu až do 18.00 hodin. Hlavní novinkou letošního léta ve Ski&Bike Špičák a jeho okolí je další naučná stezka pro pěší turisty vedoucí od rozhledny na vrcholu Špičáku přes Rozvodí, tentokrát až k Černému jezeru. Zkrátka nepřišel ani Bikepark, který má novou skokovou sekci s velkým nafukovacím vakem pro trénink doskoků.

„Poněkud pozdní začátek letní sezony v porovnání s jinými horskými středisky v ČR i zahraničí jde na Špičáku tradičně na vrub respektování pravidel zdejší Chráněné krajinné oblasti Šumava, kde areál leží. I proto bude lanovka opět v provozu prvních 14 dnů v červnu jen o víkendech v sobotu a neděli). Každý den začne jezdit počínaje 15. červnem až do 16. září. Potom bude opět v provozu až do koce října jen o víkendech. Tyto termíny kopíruje i otvírací doba rozhledny. Letní sezona skončí přesně v den 100.výročí vzniku Československa v neděli 28.října 2018,“ informoval provozní ředitel Ski&Bike Špičák Vladimír Kasík.

Vedení areálu chce do budoucna dosáhnout dohody s vedením CHKO Šumava, která by umožnila zahájení letního provozu lanovky už od 1. května do 15. června vždy o víkendech a o svátcích. „Počasí na to už je, lidé by měli velký zájem,“ konstatoval Kasík.

Další naučná stezka pro pěší turisty povede k ledovcovému Černému jezeru místy spojenými s jednou historickou etapou naší republiky. Čtyři kilometry dlouhá trať pro pěší turisty kopíruje linii státní hranice bývalého Československa v dobách, kdy nás od tehdejší svobodné Evropy oddělovaly ostnaté dráty. Vzpomínky na chmurnou historii „železné opony“ v roce 100.výročí vzniku naší republiky doplní na této trase otázky a kvízy pro děti, kterými je provede další živočich spjatý se zdejší přírodou – datlík tříprstý.

„Chtěli jsme obě trasy vedoucí od rozhledny na vrcholu Špičáku k raritním a scénicky úžasným ledovcovým jezerům tematicky sjednotit a oživit je zajímavými informacemi ze Železnorudska,“ uvádí k letošní novince Vladimír Kasík. Pouze pěší turisté (na kole se k oběma jezerům jezdit nesmí) tak letos doputují „Po stopách zajíce“ k Čertovu jezeru a „Datlíkovou stezkou“ nově k Černému.

„Se zajícem je trasa opravdu lehká, dostanou se sem i rodiče s kočárky. Datlíkova stezka je už náročnější, ale děti od čtyř pěti let by ji v doprovodu dospělých měly zvládnout také. Každopádně na všechny děti čeká po návratu k nám do areálu po vyplnění a odevzdání kvízů z jedné či druhé trasy odměna,“ dodává Kasík. Všechny obrázky (kvízy) s informacemi jsou na Datlíkově stezce též opatřeny QR kódy, takže po nahrání do mobilů či tabletů se lidé dozví ještě více podrobnějších informací než jen ty uvedené přímo na místě.

Všech šest hlavních tratí různé náročnosti od hobby až po profi kategorie jezdců prošlo v bike parku před letošním létem jako vždy modernizací. Úplně nové jsou všechny dřevěné klopené zatáčky, několik lávek či skoků a přibyla nová skoková sekce „Jump park“ s velkým nafukovacím vakem „Big Air Bag,“ který slouží pro trénink doskoků. Samotný vak, který bude u věže rozhodčích, má rozměry 10x10x2 metry a povedou k němu dva různě velké můstky.

Ski&Bike Špičák stále už několik let jako jediné středisko v ČR vydává a akceptuje Gravity Card, což je společná jízdenka pro 18 nejlepších bikeparků v několika zemích Evropy. Druhým rokem pokračuje spolupráce s německým Geisskopfem, kde je možnost uplatnit celosezónní společnou jízdenku pro léto. Po vzoru zimní lyžařské školy bude v létě otevřena Gravity Academy - výuka jízdy na bikovém kole pro všechny věkové kategorie. Postarají se tady i o celé skupiny zájemců včetně firemních akcí i naplánování aktivit pro ně na celý víkend/týden.

Letní půjčovna kol v areálu má široký výběr a nabízí jak klasická horská kola (včetně dětských), tak speciály pro downhill značky nebo elektrokola. Areál investoval do letošní letní sezony, včetně modernizace bikeparku, celého střediska, nové stezky a organizace pravidelného závodu v rámci Evropského poháru v downhillu částku přesahující dva miliony korun. Závod se pojede o víkendu 20. - 22.července 2018.

Také letos v létě bude také pokračovat údržba sjezdovek před zimou navážením speciálního kompostu z nedalekých šumavských luk. Jeho složení se ladilo se správou CHKO Šumava, nesmí totiž obsahovat zárodky rostlin, které do uvedené oblasti nepatří. „Jednoznačně šlo o krok správným směrem. Díky navezení humusu jsou sjezdovky v létě více porostlé zelení. Svahy pak více zarovnané bez rigolů, prohlubní a kamenů. Na zasněžování v zimě jsme pak na těchto upravených úsecích spotřebovali méně vody a elektřiny,“ konstatuje Vladimír Kasík. Pro představu, zatímco na vegetací neporostlý nebo chudě porostlý svah je potřeba zhruba 30 centimetrů technického nebo přírodního sněhu, na tom v létě takto upraveném se může začít lyžovat už při jeho polovičním množství.

Návštěvnost léta ve Ski&Bike Špičák se dva předchozí roky (2016 a 2017) držela hranice 40 tisíc návštěvníků/rok. Z toho asi 8000 tvoří bikeři. Ukončená zimní sezona patřila co do návštěvnosti i podmínek pro lyžování mezi nejlepší v novodobé historii areálu Ski&Bike Špičák od zprovoznění čtyřsedačkové lanovky v letech 2005/06. Ta byla a je dosud rekordní se 129 tisíci lyžaři. Začátkem letošního dubna ukončená sezona trvala 117 dnů a zařadila se na druhé místo co do úspěšnosti se 120 tisíci lyžaři. Během zimy napadlo celkem 3,5 metru sněhu.

Fotogalerie

Letní sezóna na šumavském Špičáku začíná letos v sobotu 2. června a potrvá do konce října | Autor: Ski&Bike Špičák
Oblíbeným turistickým cílem je v letní sezoně ve Ski&Bike Špičák rozhledna na vrcholku Špičáku. | Autor: Ski&Bike Špičák
Letošní největší novinkou ve špičáckém bike parku je nafukovací vak pro trénink dopadů | Autor: Ski&Bike Špičák