Jsme televize vašeho kraje

BIC Plzeň plánuje rekonstrukci a rozšíření dvou svých objektů za 28 milionů korun

Plzeň, publikováno 31.05.2018, autor: Richard Beneš

Vizualizace sdílených kanceláří v Riegrově ulici | Autor: MMP

Městská společnost BIC Plzeň (Podnikatelské inovační centrum) investuje 28 milionů korun do přestavby dvou svých objektů v Teslově ulici na Borech i v Riegrově ulici v centru města. Cílem za hlavním zaměřením společnosti je podpora inovačního podnikání a také zakládání i rozvoj zejména malých a středních inovačních firem. Přestavba se má se uskutečnit v letech 2018 až 2020 a tačne už v létě. Informoval o tom ekonomický náměstek primátora Pavel Kotas (ČSSD).

V budově v Teslově 1 v areálu Vědeckotechnického parku půjde o rekonstrukci stávajícího objektu a o přístavbu nové části. „Záměrem BIC Plzeň je objekt zásadním způsobem zrekonstruovat a zvýšit tak kvalitu prostor k pronájmu a zároveň prostory rozšířit. Plán je v souladu se záměry počítačové firmy Kontron, která prostory dosud využívá a plánuje do budoucna zvýšit počet pracovníků, “ uvedl ekonomický náměstek Pavel Kotas. Náklady na rekonstrukci a přístavbu město spočítalo na 25 milionů korun. „Prověříme, zda by bylo možné a vhodné využití některého dotačního titulu,“ doplnil náměstek.

Firma Kontron bude hodně využívat kvalifikované studenty Západočeské univerzity. Nabízí také potenciál pro vznik start-upů nebo spin-off firem, což jsou subjekty založené za účelem komercializace duševního vlastnictví vytvořeného ve výzkumné organizaci. V Kontronu získají lidé velmi pěknou kvalifikaci a pokud mají nějaký vlastní nápad, mohou se odštěpit, což už se také stalo.

Dalším záměrem je oprava budovy v centru města v Riegrově 1, a to zejména pro nový typ využití, tedy coworking, což je sdílení pracovních prostor pro nezávislé profesionály. „Cílem je vytvořit prostředí pro začínající firmy a podnikatele, kterým chybí v centru Plzně kvalitní zázemí tohoto typu ve vysoké kvalitě a za přijatelnou cenu. Zájem je zejména ze strany IT firem. Jednalo by se o čtyři kanceláře. Cenově výhodné prostory sdíleného pracoviště si mohou podnikatelé objednat na pár dní i hodin,“ uvedl náměstek Kotas. Dodal, že BIC doplní využití prostor i o své poradenské služby a organizaci zajímavých tematických akcí. Náklady na rekonstrukci, která by se měla uskutečnit ještě letos, činí 2,5 milionu korun.

Společnost BIC založilo město v roce 1992 a od té doby funguje jako společnost s ručením omezeným. Je členem European Business and Innovation Centre Network (EBN). Jedná se o síť, která sdružuje na mezinárodní úrovni podnikatelská a inovační centra. Je rovněž jedním z šesti center v ČR působících v rámci největší světové sítě na podporu podnikání a inovací – Enterprise Europe Network, v níž je soustředěno přibližně 600 organizací ve více než 60 zemích světa.

Fotogalerie

Vizualizace sdílených kanceláří v Riegrově ulici | Autor: MMP
Vizualizace sdílených kanceláří v Riegrově ulici | Autor: MMP
Vizualizace sdílených kanceláří v Riegrově ulici | Autor: MMP