Jsme televize vašeho kraje

Lijáky a vedro vzedmuly vozovku na 99. kilometru dálnice D5, místem se jede rychlostí 20 Km/h

Plzeň, publikováno 31.05.2018, autor: Richard Beneš

Lijáky a vedro vzedmuly vozovku na 99. kilometru dálnice D5, místem se jede rychlostí 20 Km/h - ilustrační foto | Autor: TV ZAK

V důsledku vedra nebo přívalových lijáků se vzedmula a následně popraskala vozovka na 98. až 99. kilometru dálnice D5 ve směru z Plzně na Rozvadov nedaleko od obce Blatnice. V místě defektu je od čtvrtečního odpoledne snížená rychlost na 20 Km/h. Vozidla tam projíždějí jen jedním pruhem a tvoří se tam kilometrové kolony. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) se chystá úsek opravit. Zdržení se pohybuje mezi třemi až šest minutami.

Vozovka se vzedmula a zvlnila v odpoledních hodinách, největší defekt se objevil kolem 17.30 hodin. Podle slov mluvčího ŘSD Jana Rýdla voda při středečním lijáku zřejmě protekla do dilatace mezi betonovými deskami a při současném horku se vzedmulo podloží pod nimi. Uzavřený je levý, jízdní pruh a odstavný pruh, kde je vzedmutí největší. Veškerá doprava je svedena do pravého jízdního pruhu. Druhá polovina dálnice ve směru od Rozvadova zůstala zatím neporušená.

ŘSD v pátek rozhodne, jak poničený úsek silnice opravit a jakou technologii použít. Oprava by měla trvat jen několik dnů, nejedná se o složitou záležitost, podobné opravy řeší ŘSD běžně. Podobným způsobem se vzedmula vozovka na dálnici D5 na Tachovsku už v roce 2010 a také o dva roky později poblíž Benešovic na Tachovsku, což je zhruba 20 kilometrů od nynějšího poškození.

Fotogalerie

Lijáky a vedro vzedmuly vozovku na 99. kilometru dálnice D5, místem se jede rychlostí 20 Km/h - ilustrační foto | Autor: TV ZAK