Jsme televize vašeho kraje

Centrální plzeňský obvod spouští online rezervační systém pro uzavření sňatků

Plzeň, publikováno 01.06.2018, autor: Richard Beneš

Svatba - ilustrační foto | Autor: TV ZAK

Nový online rezervační systém pro uzavření manželství spouští od 1. června na svých webových stránkách Úřad městského obvodu Plzeň 3. Jedná se o další krok, kterým se úřad snaží občanům vycházet vstříc a zjednodušuje úřední procesy při podávání nejrůznějších žádostí. Začátkem letošního roku například město Plzeň podnikatelům zjednodušilo proces povolení pro umístění předzahrádky. Nyní se novinka dotkne oddělení matriky a výrazně pomůže snoubencům.

„Občané díky online rezervačnímu systému uvidí, zda je jimi zvolený termín pro obřad volný, nebo zda musí volit jiný. Během několika málo kroků si mohou termín zarezervovat, a to jak na radnici, tak i mimo stanovené místo,“ říká starosta obvodu Radislav Neubauer (ČSSD). Vedení úřadu i pracovníci oddělení matriky věří, že systém výrazně pomůže snoubencům při rezervaci termínů sňatku. Celý online proces je přitom velice jednoduchý.

Pokud chtějí snoubenci uzavřít manželství na území města Plzně, musí nejprve kontaktovat matriku ÚMO Plzeň 3, která je společná pro celé město Plzeň. Termín sňatku si mohou zamluvit telefonicky nebo osobně na oddělení matriky oddací, nebo právě on-line. Teprve po schválení termínu matrikářkou si snoubenci zajišťují ostatní organizační a společenské záležitosti.

„Na plzeňské radnici jsou stanoveny oddací dny soboty a neděle mimo svátky. Obřady v ostatních dnech zajišťujeme pouze po předchozí domluvě s matrikou. Svatební obřady nelze uskutečnit v pondělí, ve středu a ve svátek. Manželství mimo stanovené místo a dobu lze uzavřít pouze v případě, kdy toto bude organizačně a technicky možné,“ doplňuje Jitka Kunstová, pověřená vedoucí oddělení matriky ÚMO Plzeň 3.

Termíny se zamlouvají vždy od 1. ledna na období červenec až prosinec, a od 1. září na období leden až červen. Snoubenci předloží potřebné doklady a vyplněné tiskopisy nejlépe 30 dní, nejpozději však 14 dní před termínem sňatku.

Fotogalerie

Svatba - ilustrační foto | Autor: TV ZAK
Svatba - ilustrační foto | Autor: TV ZAK