Jsme televize vašeho kraje

Brigádníci si letos v Plzeňském kraji vydělají mzdu od 90 do 160 korun na hodinu

Plzeň, publikováno 04.06.2018, autor: Richard Beneš

Ilustrační foto | Autor: Pixabay

Dlouhodobý nedostatek pracovních sil a zvýšený počet pracovních nabídek během letních měsíců aktuálně zvedá odměny pracovníků. Kromě výpomoci na sezónní práce firmy shánějí i dočasnou náhradu za stálé zaměstnance, kteří si vybírají dovolenou. V Plzeňském kraji si letos brigádníci typicky vydělají od 90 do 160 korun na hodinu. Vyplývá to z nejnovějšího vyhodnocení regionálních dat personální agentury Adecco ČR.

Rekordní zaměstnanost žene nahoru výši mezd ve většině firem a ani brigády nejsou výjimkou. „Oproti roku 2017 jsme zaznamenali zvýšení počtu nabídek brigád o 10 až 15 procent. Odměny na některých pozicích vzrostly dokonce až o 20 procent,“ uvádí Ondřej Wysoglad, ředitel personální agentury Adecco ČR. Firmy podle jeho slov poptávají brigádníky do skladů či logistických center. Velmi žádaní jsou také brigádníci na pokladny v supermarketech.

Kromě výpomoci na sezónní práce totiž letos firmy více než kdy dříve hledají někoho, kdo by krátkodobě zastoupil kmenové zaměstnance na dovolené. Díky příznivé ekonomické situaci mají firmy v tuzemsku dostatek zakázek, sotva je ale stíhají plnit, protože jejich personální stavy jsou dlouhodobě podhodnocené a nové lidi je obtížné najít. Absence stálých zaměstnanců během dovolené tak pro firmy znamená značné potíže.

V Plzeňském kraji si mohou brigádníci nejvíce vydělat balením zboží, dostanou 140 až 160 Kč za hodinu. Relativně dobře hodnocená je i příprava potravin do letadel, odměna se pohybuje kolem 145 Kč za hodinu. Na odměnu kolem 120 Kč za hodinu dosáhnou brigádníci v supermarketu na pokladně či při doplňování zboží. Stejnou mzdou je ohodnoceno také třídění oblečení nebo kompletace CD a DVD. Pekárny za výpomoc zaplatí kolem 105 Kč za hodinu. V hotelech si mohou pokojské vydělat kolem 90 Kč za hodinu.

V 1. čtvrtletí roku 2018 mzdy v kraji nominálně i reálně vzrostly. Průměrná hrubá měsíční mzda činila 29 054 Kč, což představuje oproti 1. čtvrtletí 2017 zvýšení o 2 265 Kč, což je o 8,5 procenta. Pokud zohledníme inflaci, průměrné mzdy reálně vzrostly o 6,5 procenta.

Plzeňský kraj se v 1. čtvrtletí 2018 může pochlubit čtvrtou nejvyšší průměrnou mzdou přepočtenou na osoby plně zaměstnané mezi jednotlivými kraji České republiky. Lépe jsou na tom pouze kraj Hlavní město Praha (38 436 Kč), Středočeský (30 069 Kč) a Jihomoravský kraj (29 346 Kč). Nejnižší průměrná mzda byla zjištěna v Karlovarském kraji, a to 26 287 Kč, což je o 3 978 Kč méně, než je celorepublikový průměr (30 265 Kč). Je třeba ale zdůraznit, že průměrná mzda v ČR je ovlivněna především výší mzdy v kraji Hlavní město Praha, a proto výše průměrné mzdy v ČR nedosahuje žádný jiný kraj.

Fotogalerie

Ilustrační foto | Autor: Pixabay